Bloedafname bij de kat:

Bloedafname kat:bloedafname kat

Dagelijks nemen wij bloed af bij de kat. Dit doen wij om uiteenlopende redenen. Sommige dieren zijn ziek, anderen worden preventief getest op te verwachten (erfelijke) afwijkingen. Bloedafname en het hierna uit te voeren onderzoek ondersteunen het stellen van een diagnose. Door bloed te onderzoeken leren we hoe het gesteld is met het inwendige dier. Een onmisbaar relatief klein onderzoekje met zeer grote en verhelderende antwoorden. Een pijnloze kleine handeling waarbij het wel zaak is dat de kat heel even erg stil zit. Vaak is het vasthouden van de kat om hem of haar even stil te laten zitten nog het vervelendste voor de kat.

Om een bloedonderzoek te kunnen doen is allereerst wat bloed nodig van de kat. Dit is niet veel. Vaak is het nog minder dan 1 ml. Om dit bloed van de kat af te kunnen nemen kiezen we voor een bloedvat in de hals. De kat wordt over het algemeen even vastgehouden door een assistente. Op die manier wordt de kat in de juiste positie gebracht voor de dierenarts. Een klein beetje haar wordt uit de hals weggeschoren om zo het bloedvat beter in beeld te krijgen. Dit haar groeit gewoon weer aan en na een paar weekjes ziet men er niets meer van. Met een watje met alcohol wordt het aan te prikken gebied schoongemaakt. De dierenarts prikt met een dunne naald in het bloedvat en zuigt wat bloed op met een spuitje.

Het bloed wordt direct in een klein containertje gedaan om het niet te lang bloot te stellen aan de lucht. In een centrifuge wordt het bloed gedraaid zodat de bloedcellen en het plasma zich zullen scheiden. Met onze laboratorium apparaten kunnen we met dit kleine beetje bloed diverse onderzoeken doen. De kosten voor bloedonderzoek vindt u op onze pagina tarieven.

Bewaren

Bewaren