Laparoscopie

 

Sterilisatie hond laparoscopische methode

Laparoscopische operaties bij huisdieren.

In de humane geneeskunde wordt het al  langere tijd gezien als dé operatiemethode, namelijk  laparoscopie oftewel kijkoperatie. Deze operatiemethode houdt in dat er het met een camera  het lichaam in wordt gegaan en ter plekke een operatie wordt uitgevoerd. Deze manier van opereren biedt een aantal belangrijke voordelen, waardoor operaties veiliger kunnen worden uitgevoerd en het herstel sneller zal zijn met minder risico op complicaties. Het laparoscopisch steriliseren van een teefje is dan ook altijd onze eerste keus ten opzichte van het “traditioneel” steriliseren.Laparoscopie hond

Omdat er gebruik wordt gemaakt van een camera, die het beeld sterk vergroot heeft de chirurg een veel nauwkeuriger en gedetailleerder zicht op het operatiegebied. Hierdoor wordt de veiligheid en de kwaliteit van de operatie vergroot. Daarnaast is het risico op infectie minimaal, omdat er in het lichaam geopereerd wordt en er geen blootstelling van de organen is aan de ‘buitenlucht’.  De noodzakelijke incisies zijn kleiner en de organen hoeven niet buiten de buik worden gehaald, maar kunnen ‘op hun plek blijven liggen’. Hierdoor is het minder pijnlijk en is de wondgenezing sneller. Door de minimale schade is er een minder diepe narcose noodzakelijk, waardoor de patiënt sneller hersteld na de operatie.

In de diergeneeskunde is er ook steeds meer ervaring met laparoscopische operaties. Deze techniek was tot voor kort uitsluitend beschikbaar in de grotere en gespecialiseerde klinieken. Maar wat ons betreft blijft zulk hoogwaardig en veilig ingrijpen niet alleen bestemd voor de “grote jongens”. Ook wij wilden graag in deze ontwikkeling mee. Sterkliniek Dierenartsen Hillegom/Nieuw-Vennep is daarom uitgerust met een operatiekamer waar alles wat voor een laparoscopie nodig is in huis is. Inclusief een goed opgeleid team! Laparoscopie zetten wij voornamelijk in voor het steriliseren van honden maar is zeker breder inzetbaar. Het vastzetten van de maagwand bij een hond na een maagtorsie bijvoorbeeld. En ook het wegnemen van een niet-ingedaalde testikel (binnenbal) en zelfs het verwijderen van een vreemd voorwerp uit de darm kan via laparoscopie.

Vanwege de hoge kosten van de apparatuur en opleiding om kijkoperaties te kunnen uitvoeren,is er een toeslag op laparoscopische operaties van €100,= . Wanneer wij u met dit artikel nieuwsgierig hebben gemaakt naar meer inhoudelijke informatie over laparoscopie dan bent u bij ons als Sterkliniek Dierenartsen Hillegom/Nieuw-Vennep aan het juiste adres. Wij lichten u graag voor over de grote voordelen van deze manier van opereren.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren