Operatiebrief Kat

Operatiepatiënten worden verwacht op de operatieafdeling: rechts van de hoofdingang. Om alle patiënten optimaal te beschermen vragen wij eigenaren hun dier vlovrij en gevaccineerd naar ons toe te brengen. Bovendien adviseren wij u om uw kat enkele dagen tot 1 week voor de narcose te ontwormen voor een optimale gezondheidstoestand. Wij doen dat graag voor u tijdens het pre-anesthetisch onderzoek. Brengt u alstublieft uw dier precies op het afgesproken tijdstip. U laat uw huisdier in onze vertrouwde handen achter. Wij bellen u als de operatie achter de rug is. Zodra uw huisdier stabiel is mag u het dier komen halen. Tot die tijd valt uw dier onder onze “intensive care” waarbij u nog niet aanwezig kunt zijn. Bij langdurige opname kunt u natuurlijk wel regelmatig op bezoek komen. Bij het ophalen van uw dier dient u per PIN of contant te betalen.

Een afspraak voor deze afdeling kunt u zonder kosten tot 48 uur van tevoren afzeggen. Indien u de afspraak niet nakomt zonder af te zeggen zijn wij genoodzaakt de volledige onderzoek- en behandelkosten aan u in rekening te brengen.

Risico van een narcose
Iedere narcose brengt een risico met zich mee! Door veel ervaring met de gebruikte moderne narcosemiddelen is dit risico bij jonge, gezonde dieren voor standaardoperaties als castraties en sterilisaties minimaal. Indien uw dier ziek is en in het kader van het onderzoek of de behandeling onder narcose gebracht moet worden is het risico uiteraard wat groter. Het blijkt dat zonder pre-anesthetisch onderzoek 2 x zoveel mensen in een narcose blijven. Daarom willen we alle patiënten lichamelijk onderzoeken voorafgaand aan een narcose. Indien uw kat niet onlangs (laatste 3 weken) door de dierenarts gecontroleerd is, vragen wij u, enkele dagen vóór de narcose, een afspraak voor een pre-anesthetisch onderzoek te maken (zie onze tarievenlijst op de website voor het tarief excl. evt. benodigde nadere onderzoeken, zoals röntgenfoto’s of bloedonderzoek). Tijdens het pre-anesthetisch onderzoek kan tevens een ontstekingsremmende pijnstiller meegegeven worden om al de dag voor de operatie mee te beginnen. Dit vermindert de napijn zoveel mogelijk.

Bovendien doen we vanaf de leeftijd van 5 jaar, voorafgaand aan de narcose, bloedonderzoek naar de lever- en nierfunctie. Deze organen zijn essentieel voor het afbreken en uitscheiden van narcosemiddelen en kunnen vanaf die leeftijd minder goed gaan functioneren. Beginnende nierproblemen veroorzaken al veranderingen in de urine voordat ze met bloedonderzoek opgespoord kunnen worden. Het is verstandig om van tevoren met de dierenarts te overleggen wat het narcoserisico in uw geval inhoudt!

Nuchter blijven:

Uw huisdier dient in verband met de narcose NUCHTER te zijn. Dit houdt in dat het dier op de dag vóór de afspraak om ± 17.30h voor het laatst mag eten. Water drinken mag wel.

Na de narcose:

Het is belangrijk dat u uw dier goed warm houdt! (Kruik in de mand; deken of handdoek erbij).
Het duurt gemiddeld gesproken 2 dagen alvorens uw kat weer de oude zal zijn na de narcose. Gedurende deze periode is het verstandig om de kat binnen te houden; door een minder goede coördinatie is het risico van een aanrijding in die periode groter. Afhankelijk van de aard van de operatie en de gezondheidstoestand van het dier kan deze periode uiteraard korter of langer zijn. ’s Avonds na de narcose mag de kat weer wat eten. Geeft u dan de helft van de normale portie en bij voorkeur nat voer (blikvoer of geweekt droog voer). Als dit goed gaat (geen braken) mag uw kat de volgende dag weer normaal eten. Vers drinkwater dient altijd ter beschikking te staan. Een eerste wondcontrole is gratis. Van medicamenten en benodigde materialen en eventueel verder benodigde nabehandeling worden de kosten in rekening gebracht. Als u de indruk heeft dat uw kat na de narcose / operatie minder goed opknapt dan verwacht of als u nog aanvullende vragen heeft, hopen we uiteraard dat u zo spoedig mogelijk contact met ons opneemt.

Wilt u ons laten weten wat u van onze dienstverlening vond via www.sterkliniek.tevreden.nl?
Alvast bedankt!