Operatiebrief overige dieren

Operatiepatiënten worden verwacht op de operatieafdeling: rechts van de hoofdingang. Brengt u alstublieft uw dier precies op het afgesproken tijdstip. In ieder geval niet eerder dan 9.00h, want dan zijn onze medewerkers nog druk bezig met de voorbereidingen van het operatieprogramma. Let op: uw dier mag eten voor de narcose! Wij verzoeken u dringend uw dier te brengen in een hokje met een krant; niet op zaagsel of stro of iets dergelijks! U laat uw dier in onze vertrouwde handen achter. Wij bellen u als de operatie achter de rug is. Zodra uw dier stabiel is mag u het dier komen halen. Tot die tijd valt het onder onze “intensive care” waarbij u nog niet aanwezig kunt zijn. Bij langdurige opname kunt u natuurlijk wel regelmatig op bezoek komen.

Bij het afhalen van uw dier dient u per PIN of contant te betalen.
Een afspraak voor deze afdeling kunt u zonder kosten tot 48 uur van tevoren afzeggen. Indien u de afspraak niet nakomt zonder af te zeggen zijn wij genoodzaakt de volledige onderzoeks- en behandelkosten aan u in rekening te brengen.

Risico van een narcose:
Iedere narcose brengt een risico met zich mee! Door veel ervaring met de gebruikte moderne narcosemiddelen is dit risico bij jonge, gezonde dieren voor standaardoperaties als castraties en sterilisaties minimaal. Indien uw dier ziek is en in het kader van het onderzoek of de behandeling onder narcose gebracht moet worden is het risico uiteraard wat groter. Hoe ouder een dier is, des te groter is bovendien de kans dat enkele orgaanfuncties minder worden, wat tot gevolg kan hebben dat een narcose minder goed verdragen wordt. Daarom willen we alle patiënten lichamelijk onderzoeken voorafgaand aan een narcose. Indien uw dier niet onlangs (laatste 3 weken) door de dierenarts gecontroleerd is, vragen wij u, enkele dagen vóór de narcose, een afspraak voor een pre-anesthetisch onderzoek te maken (zie onze tarievenlijst op de website voor het tarief excl. evt. benodigde nadere onderzoeken, zoals röntgenfoto’s of bloedonderzoek). Tijdens het pre-anesthetisch onderzoek kan tevens een ontstekingsremmende pijnstiller meegegeven worden om al de dag voor de operatie mee te beginnen. Dit vermindert de napijn zoveel mogelijk. Het is verstandig om van tevoren met de dierenarts te overleggen wat het narcoserisico in uw geval inhoudt!

Na de narcose:

goed warm houden! (Kruik in het hokje; deken of handdoek erbij)
Als uw dier weer thuis is na de operatie, kunt u het het beste op een rustige plek in een rustige kamer houden. Zorg ervoor dat eventuele kinderen of andere huisdieren uw dier dan even met rust laten. We raden u aan uw dier de komende uren langzaam bij te laten komen van de narcose. Het is belangrijk dat het goed warm wordt gehouden! (Kruik in het hok; deken of handdoek erbij). Het duurt gemiddeld gesproken 2 dagen alvorens uw dier weer de oude zal zijn na de narcose. Afhankelijk van de aard van de operatie en de gezondheidstoestand van het dier kan deze periode uiteraard korter of langer zijn. Vers drinkwater en vers voedsel dient altijd ter beschikking te staan. Uw dier moet dezelfde dag nog gaan eten! Houdt het dier de eerste 2 dagen op een vlakke ondergrond, zonder uitsteeksels of strooisel; bijvoorbeeld op kranten. Een mannelijk dier kan na castratie de eerste 2-3 weken nog vruchtbaar zijn, door zaadcellen die nu nog in z’n plasbuis aanwezig kunnen zijn. Ook de hormonen die voor z’n mannelijk gedrag zorgen zijn niet direct uit het bloed verdwenen; dit kan enige tijd duren.
Als u de indruk heeft dat de kleine patiënt na de narcose / operatie minder goed opknapt dan verwacht of als u nog aanvullende vragen heeft, hopen we uiteraard dat u zo spoedig mogelijk contact met ons opneemt.

Een eerste wondcontrole is gratis. Medicamenten en benodigde materialen worden wel in rekening gebracht, evenals eventueel verder benodigde nabehandeling.

Wilt u ons laten weten wat u van onze dienstverlening vond via www.sterkliniek.tevreden.nl?
Alvast bedankt!