Veel gestelde vragen in de dierenkliniek

Veel gestelde vragen…en de antwoorden hierop:vragende hond

Om op veel gestelde vragen via deze site direct een antwoord te kunnen geven hebben wij voor onze cliënten en geïnteresseerden een FAQ lijst opgesteld. In deze lijst vindt men antwoord én links naar pagina’s op onze site die dieper op deze veel gestelde vragen in zullen gaan.

Wat zijn de openingstijden?

Hillegom:                                             

 • Maandag t/m vrijdag zijn we van 08.30 – 17.30 geopend.
 • Maandagavond zijn we geopend van 18.30 uur tot 20.00 uur.                                                                              Nieuw-Vennep:
 • Maandag t/m vrijdag zijn we van 08.30 – 17.30.
 • Woensdagavond zijn we geopend van 18.30 uur tot 20.00 uur.
 • Op zaterdag zijn we van 10.00 uur tot 12.00 uur geopend.
 • Meer informatie vind je hier…

Buiten onze werktijden zijn we 24/7 bereikbaar voor spoedgevallen via: 0252-518020

Kan ik gewoon bij jullie binnenlopen als er iets met mijn huisdier aan de hand is?

Wij werken uitsluitend volgens afspraak. Voor het ophalen van medicijnen/voeding en het vragen van advies kunt u uiteraard (binnen de openingstijden) altijd bij ons terecht.

Op welke manieren kan ik bij u afrekenen?

 • Contante betaling
 • Pinbetaling
 • Creditcard betaling

Wanneer heb ik te maken met een spoedgeval?

Wij kunnen u enkele voorbeelden geven van spoedeisende situaties:

 • Aanrijding
 • Acute allergische reactie
 • Benauwdheid
 • Bloedingen
 • Brandwonden
 • Heftig braken/diarree
 • Epilepsie
 • Botbreuken
  • Verschijnselen die te zien zullen zijn, zijn braakpogingen zonder dat de hond echt braakt en opgeblazen buik
 • Uitpuilend oog of beschadiging van het oog
 • Oververhitting
 • Niet- of nauwelijks kunnen plassen
 • Vergiftiging
 • Verlamming
 • Stagnerende bevalling
 • Wonden (dienen binnen 6 uur gehecht te worden)

Dit zijn enkele voorbeelden. Bij ongerustheid of twijfel of uw dier een spoedgeval is, kunt u altijd contact opnemen met onze dienstdoende dierenarts om de situatie te bespreken. Lees hier meer over spoedgevallen…

Ik ben geen cliënt bij jullie, maar ik heb wel te maken met een spoedgeval. Mag ik langskomen?

Zoals al eerder aangegeven zijn wij 24/7 bereikbaar voor onze klanten. Ook voor huisdiereigenaren die niet zijn ingeschreven bij onze praktijk zijn welkom. Wij vragen hen een geldig identiteitsbewijs mee te nemen voor onze administratie.

Wanneer kan ik telefonisch overleg plegen met een dierenarts?

Er zijn géén vaste momenten waarop er een telefonisch overleg kan plaatsvinden met een dierenarts. De dierenarts streeft er uiteraard naar om op de voor hen eerst mogelijk tijdstip terug te bellen.

Kan ik altijd bij dezelfde dierenarts terecht?

Wilt u doordeweeks een afspraak met uw huisdier maken dan kunt u uw voorkeur voor een dierenarts aangeven. In de weekenden werken onze dierenartsen in diensten en is dat helaas niet mogelijk.

Preventieve zorg

Waarom is vaccineren nodig?

Vaccinaties worden gegeven om te voorkomen dat uw dier ziek wordt door ziekteverwekkers waar geen behandeling voor beschikbaar is en/of de ziekteverwekker een dodelijke afloop tot gevolg heeft. De meeste ziektes waartegen we vaccineren zijn virussen, deze zijn niet te bestrijden met antibiotica of andere medicijnen. Veel vaccinaties zijn ook verplicht in Nederland. Lees meer informatie over vaccineren…

 Mijn kat komt niet buiten, is het nodig om hem te vaccineren?

Ook als uw kat niet buiten komt, adviseren wij om uw kat wel te vaccineren. Uw kat kan via uw handen, schoenen, kleding of andere personen alsnog in contact komen met ziekteverwekkers. Juist die dieren die niet of nauwelijks buiten komen bouwen geen enkele natuurlijke bescherming op tegen virussen en andere ziektekiemen.

Bovendien wordt er tijdens het vaccinatie consult een algemene gezondheidscontrole uitgevoerd om eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te ontdekken. Extra reden dus voor een jaarlijks bezoek.

 Waartegen wordt mijn dier eigenlijk gevaccineerd?

 • Hond: Ziekte van Weil (Leptospirose), Hondenziekte (Distermper virus), Parvo, Besmettelijke leverziekte (Adenovirus), Bordetella en Para-influenza (Besmettelijke Hondenhoest, voorheen ‘de kennelhoest’ genoemd).
 • Kat: Kattenziekte en Niesziekte. In sommige gevallen ook tegen de Bordetella bacterie.
 • Konijn: Myxomatose, RHD1 en RHD2.

Als uw met uw hond of kat naar het buitenland gaat, is een rabiës (hondsdolheid) vaccinatie verplicht. Minimaal 3 weken voor het vertrek naar het buitenland.

Is het van belang dat mijn dier een rabiës vaccinatie krijgt?

Nederland is officieel vrij van rabiës (hondsdolheid). Dus als u niet met uw huisdier naar het buitenland afreist, dan is het niet nodig om uw dier te vaccineren tegen rabiës.

Mocht u wel met uw dier naar het buitenland afreizen dan is de rabiës vaccinatie verplicht, en dient de vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek toegediend te worden. Een rabiës vaccinatie is 3(!) jaar geldig.

Is het van belang dat mijn dier een kennelhoest vaccinatie krijgt?

Kennelhoest, sinds 2016 ‘Besmettelijke hondenhoest’ genoemd, wordt veroorzaakt door de Bordetella bacterie en het Parainfluenza virus. Deze ziekteverwekkers zorgen voor een ontsteking in de voorste luchtwegen en de bronchiën bij de hond of kat. U kunt het vergelijken met een verkoudheid of griep zoals dat bij de mens voorkomt. Kennelhoest kan net zoals bij de menselijke griep per geval erg variëren. Het ene huisdier hoest slechts een aantal keer, terwijl de ander meer dan een week goed ziek kan zijn. Hoewel de uiting van deze infectie kan variëren van heel mild tot zeer ernstig, mag deze nooit onderschat worden. Bij het niet behandelen en/of verwaarlozen van de klachten kunnen de complicaties namelijk chronisch worden. Daarnaast is het niet onbelangrijk om te vermelden dat de behandeling meestal hogere kosten met zich meebrengt dan de vaccinatie zelf.

Ik lees dat vaccineren onnatuurlijk en gevaarlijk kan zijn voor mijn dier. Klopt dit?

Een vaccinatie kan bijwerkingen geven, gelukkig komt dit maar zelden voor. Niet ernstige bijwerkingen zijn bijv. lichte griepverschijnselen of een tijdelijke zwelling van de injectieplek. Ernstige bijwerkingen komen zeer zelden voor, een voorbeeld hiervan is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op het vaccin.  De risico’s op bijwerkingen wegen echter niet op tegen de voordelen van het ontwikkelen van bescherming tegen ernstige ziektes!

Mijn dier voelt zich al een aantal dagen niet lekker, kan ik hem toch laten vaccineren?

Het is niet verstandig om een dier te vaccineren wanneer er een andere ziekteverwekker (infectie) speelt. Het lichaam heeft op dat moment al zijn afweerstoffen en -cellen nodig om de spelende ziekteverwekker op te ruimen in plaats van deze voor de vaccinatie te gebruiken.

Waarom betaal ik een consult bij de vaccinatie?

Voordat uw dier gevaccineerd wordt, zal de dierenarts een gezondheidscontrole uitvoeren. Als uw dier niet helemaal gezond is, kan het onverstandig zijn om een vaccinatie te geven. Dit onderzoek zal onder andere bestaan uit het beluisteren van het hart, het bekijken van de oren, ogen en gebit, het controleren van de vacht en de nagels en een buikpalpatie, et cetera. Dit doen we om uit te sluiten dat uw huisdier op dat moment last heeft van een ziekteverwekker of ander belemmerd probleem voor de vaccinatie. Plus om te voorkomen dat uw dier in de toekomst gezondheidsproblemen gaat krijgen die misschien voorkomen hadden kunnen worden.

Waarom adviseren jullie mijn dier iedere maand te ontvlooien?

De vlo zelf kan heel vervelend zijn: de vlooienbeten veroorzaken veel jeuk en door het vele krabben kunnen wondjes ontstaan. Maar vlooien kunnen ook de eitjes van lintwormen overbrengen, waardoor uw dier hiermee besmet wordt. Daarnaast kan een hond of kat vlooienallergie ontwikkelen als het dier vaak door vlooien is gebeten, waarbij extreem gereageerd wordt op vlooien, in de vorm van jeuk en kaalheid. Vlooien leven het hele jaar door vooral in huis. In de wintermaanden zullen er niet minder vlooien zijn omdat wij graag op “kamertemperatuur” leven. Zo rond de 21°C is ook voor de vlo een prima temperatuur.

Vlooien kunnen zelfs bij kittens en puppies voor een (zeer ernstige) bloedarmoede zorgen en daarmee soms een levensbedreigende toestand veroorzaken!

En waarom is het ontwormen zo belangrijk?

Een flinke besmetting (toxocariasis) met wormen kan leiden tot diarree, orgaanschade en zelfs groeistoornissen. Wormen zijn ook besmettelijk voor mensen, via lichamelijk contact.  Kleine kinderen vormen daarbij vooral een risicogroep. Zij knuffelen graag met dieren en spelen in het zand (met mogelijk uitwerpselen van honden of katten, waar wormeitjes in zitten) en zo kunnen ook zij besmet raken met wormen.

Er wordt geadviseerd om mijn huisdier te laten chippen, wat houdt dit in? En is dit verplicht?

Sinds 2014 is het verplicht elke hond t voorzien van een chip. Deze chip behoort dan ook geregistreerd te zijn. De fokker van de hond is hier verantwoordelijk voor. Uiteraard zal de registratie uiteindelijk op naam van de eigenaar komen. In Nederland is met hard bezig te streven naar ook een “chipplicht” van de kat. Tot heden is dit nog niet aan de orde.

Een chip heeft de grootte van een rijstkorrel en bevat een code, die gekoppeld kan worden aan uw adresgegevens en telefoonnummer. Met een zogenaamde chipreader kan de code afgelezen worden.

Regelmatig komt het voor dat een dier dankzij een chip weer terecht komt bij zijn eigen baas. Want ook huisdieren kunnen verdwalen of weglopen. Dierenartsen, dierenambulances en dierenasiels hebben een chipreader, waardoor zij uw gegevens kunnen achterhalen. Helaas komt het regelmatig voor dat een huisdier aangereden wordt en vervolgens (bij ons) in de dierenkliniek gebracht wordt. Door middel van een chip kunnen we met de eigenaar contact opnemen.

Tegenwoordig zijn er ook kattenluikjes waarbij de sensor op een chip werkt. Dit is bijvoorbeeld erg handig als u de buurkatten vaak ongewenst op bezoek krijgt.

In Nederland is het chippen van pups verplicht. Als u met uw huisdier naar het buitenland gaat, is een chip eveneens verplicht.

Mijn huisdier is al lange tijd niet gevaccineerd. Wat is nu de procedure?

Indien uw hond langer dan 1 jaar en 3 maanden niet meer gevaccineerd is of indien uw hond nog nooit gevaccineerd is, heeft uw hond een booster (herhaling) vaccinatie nodig na ongeveer 3-4 weken.

Indien uw kat meer dan 3 jaar niet meer gevaccineerd is of nog nooit gevaccineerd is, dan is een booster (herhaling) vaccinatie nodig na ongeveer 3-4 weken. Dit om het lichaam de kans te geven antistoffen op te bouwen voor een heel jaar. Wanneer 1x gevaccineerd wordt en niet gekozen wordt voor een booster zal de bescherming, opgebouwd door de vaccinatie, na 3 maanden weer verdwenen zijn.

Castratie en sterilisatie

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn huisdier laten castreren/steriliseren?

Sterilisatie:

Sterilisatie* voorkomt niet alleen dat een dier drachtig kan worden, maar voorkomt ook baarmoedertumoren en -ontstekingen en melkkliertumoren (borstkanker) bij de vrouwelijke dieren (bij zowel de hond, kat en konijn). Dit is dan ook een belangrijke reden waarom we adviseren om uw dier te steriliseren! Bij honden en katten worden enkel de eierstokken verwijderd, bij het konijn wordt ook de baarmoeder verwijderd.

*In de volksmond wordt het onvruchtbaar maken een vrouwelijk sterilisatie genoemd. Theoretisch gezien voeren we een castratie uit; we halen namelijk de eierstokken weg. (Een sterilisatie betekent het onderbreken van de zaad- of eileiders.)

Adviesleeftijd om een vrouwelijk dier te laten steriliseren:

Poes Op 6 maanden (of eerder indien krolsheid vroeger begint.)
Teef (volwassen gewicht < 20 kg) 3 maanden na de eerste loopsheid

Eventueel is op 6 maanden ook een mogelijkheid

Teef (volwassen gewicht > 20 kg) 3 maanden na de eerste loopsheid
Voedster Vanaf 4 maanden leeftijd, voorkeur op 6 maanden.

Leeftijd om een mannelijk dier te laten castreren:

Kater Vanaf 6 maanden leeftijd (of eerder indien sproeien begint.)
Reu Vanaf 6 maanden leeftijd
Rammelaar Vanaf 4 maanden leeftijd

Castreren jullie ook reuen zonder reden?

Wij adviseren alleen om uw reu te castreren als hier bepaalde redenen voor zijn:

 • Indien er gedragsproblemen zijn adviseren we eerst een goede training met uw dier te volgen, mocht dit geen verbetering opleveren dan kan een (chemische) castratie helpen het gedragsprobleem te verminderen. Dit is echter geen garantie.
 • Bij een chronische voorhuidproblemen adviseren we wel om uw dier te laten castreren.

Welke risico’s loopt mijn dier als ik hem niet laat steriliseren/castreren?

De teef:

 • Melkkliertumoren: Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkkliertumoren (=borstkanker).
 • Baarmoederontsteking: Indien een teef niet gesteriliseerd is, bestaat er een aanzienlijke kans op het ontwikkelijken van een baarmoederontsteking. Dit is een ernstige aandoening en kan de dood tot gevolg hebben!
 • Schijnzwangerschap: Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden.
 • Agressie: Teefjes uit nesten met veel reuen kunnen meer agressie ontwikkelen na de sterilisatie. Deze teefjes krijgen voor zij geboren zijn al meer testosteron mee van het moederdier. Op het moment dat de aanmaak van het vrouwelijk hormoon Oestrogeen wordt gestopt door sterilisatie kan Testosteron de overhand krijgen. Testosteron kan agressie veroorzaken. Onderzoek wijst uit dat teefjes, geboren uit nesten met meer teefjes, minder agressie vertonen. Daarentegen zal ook niet elk teefje uit een nest met meer reuen agressie ontwikkelen. Een en ander is ook afhankelijk van erfelijke aanleg en milieu.

De poes:

 • Melkkliertumoren en baarmoederontstekingen: Uw poes heeft, net als de teef, een grote kans op melkliertumoren en baarmoederontstekingen wanneer ze niet gesteriliseerd wordt. Ook hierin is ons advies uw poes op de leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren.

De voedster:

 • Baarmoedertumoren: Ongeveer 60% van de konijnen, ouder dan 5 jaar, heeft last van baarmoederkanker. Bij voedsters ouder dan 9 jaar ligt het percentage zelfs nog hoger. Sterilisatie voorkomt de ontwikkeling hiervan (we halen de gehele baarmoeder weg).
 • Agressie: Voedsters kunnen, gedreven door hormonen, nogal eens agressief reageren op de omgeving. Met name territoriale agressie komt regelmatig voor bij niet gesteriliseerde voedsters.

 De kater:

 • Aanrijdingen of ongelukken: Ongecastreerde katers hebben meer de neiging om weg te lopen, ze leggen behoorlijke afstanden af in de hoop een leuke poes tegen te komen. Helaas is het gevolg dat deze katers een grote kans hebben te worden aangereden of om te verdwalen.
 • Vechtwonden of -ziektes: Ongecastreerde katers hebben een sterkere territoriumdrift. Dit gaat vaak gepaard met heftige vechtpartijen. De kans is daarom groter op krab- of bijtabcessen en de ziektes FIV (kattenaids) en FeLV.

Hoe staan jullie als dierenartsenpraktijk tegenover anticonceptie?

Anticonceptiemiddelen, zoals bijvoorbeeld de minipil voor poezen en de prikpil voor teven, zijn niet zonder risico. Dit middel verhoogt het risico op baarmoederontsteking en melkkliertumoren.

Hoe vaak wordt mijn kat krols?

Een poes kan het hele jaar doorlopend krols worden. Een krolsheid duurt vaak 7-9 dagen, en keert elke 2-3 weken terug.

Hoe vaak wordt mijn hond loops?

Een teefje wordt gemiddeld 2 maal per jaar loops, de loopsheid duurt zo’n 2 tot 3 weken waarin het teefje tussen de 10 en 13e dag vruchtbaar is. In deze periode is de vagina van de teef gezwollen en verliest zij bloederige uitvloeiing.

Wat is een pre-anesthetisch onderzoek? Waarom is het nodig en wat onderzoeken jullie?

Een pre-anesthetisch onderzoek is een onderzoek voorafgaand aan een operatie. Dit is nodig omdat de dierenarts zo een goed beeld krijgt van de gezondheidstoestand van uw huisdier en mogelijk aanwezige gezondheidsrisico’s kan ontdekken die van invloed kunnen zijn op de narcose.

Als uw dier 8 jaar of ouder is dan adviseren we om een bloedonderzoek te doen. Op basis van dit bloedonderzoek kunnen wij vaststellen of er sprake is van afwijkende orgaanfuncties. Aan de hand van die gegevens kunnen wij bepalen welke narcosemiddelen wij zullen toepassen en of er aanvullende maatregelen zoals vochtinfusen noodzakelijk zijn. Al deze voorzorgsmaatregelen verminderen het risico van de narcose, maar nemen niet altijd alle risico’s weg.

Tijdens het pre-anesthetisch onderzoek staat niet alleen het dier centraal maar kan er met de eigenaar worden besproken wat zijn of haar verwachtingen van ons zijn. Ook is het een goed moment om de kosten van de operatie met elkaar te bespreken.

Wat is het verschil tussen een “traditionele sterilisatie” en een “laparoscopische sterilisatie”?

Onderzoek heeft aangetoond dat het steriliseren van een teef via een kijkoperatie veel minder pijn veroorzaakt. Hierdoor voelt de hond zich direct na de operatie fitter en vrolijker dan na een ‘gewone’ sterilisatie. De kijkoperatie is ook veiliger dan de traditionele methode vanwege het feit dat er geen weefsel buiten de buik hoeft te worden gebracht. Daarnaast is het zicht door de sterk vergrotende camera voor de chirurg vele malen beter. Het dier herstelt sneller doordat de gaatjes in de buik kleiner zijn dan bij de traditionele sterilisatiemethode.

In onze kliniek steriliseren wij laparoscopisch.

Kan mijn kat ook laparoscopisch gesteriliseerd worden?

Ja, die mogelijkheid is er.

Hoe lang is mijn huisdier nog vruchtbaar na castratie?

Rammelaars zijn nog 3 weken vruchtbaar na castratie.

Katers zijn nog 3-7 weken vruchtbaar.

Reuen zijn ongeveer nog 3 dagen vruchtbaar.

Vrouwelijke dieren zijn onmiddellijk na de operatie onvruchtbaar.

Mag ik bij de operatie blijven?

Nee, helaas kunnen wij u deze mogelijkheid niet bieden. Dit om de steriliteit en professionaliteit te kunnen blijven waarborgen. U kunt wel bij het toedienen van de eerste narcose injectie aanwezig zijn. Zodra uw dier in slaap is brengen wij hem of haar na de operatiekamer en kunt u, zonder dat u dier het merkt, in de tussentijd naar huis.

Medicijnen

Mag ik zonder op consult te komen medicijnen ophalen?

Zonder goede indicatie van het probleem mogen wij niet zomaar medicatie voorschrijven en meegeven. U dient daar altijd voor op consult te komen. Het “ongezien” meegeven van medicijnen waar antibiotica in zit is strafbaar en zullen wij dan ook niet doen.

Mocht het probleem al langer bestaan en is uw dier al eerder voor dit probleem behandeld dan kan er een herhaalrecept worden voorgeschreven.

Ik heb nog medicijnen over. Mag ik de medicatie terugbrengen en krijg ik dan mijn geld terug?

Natuurlijk kunt u bij ons uw ‘oude’ of overgebleven medicatie terugbrengen, deze vernietigen wij dan voor u. Helaas kunnen wij voor zowel geopende als gesloten verpakkingen geen geld teruggeven. We hebben namelijk geen zicht op de bewaarcondities gehad en dit is van groot belang om de kwaliteit en werkzaamheid te garanderen.

 Waarom hebben jullie zo een streng antibioticabeleid, en wat houdt het antibioticabeleid precies in?

Een dierenarts mag een antibioticumkuur uitschrijven als hij of zij de patiënt klinisch onderzocht heeft en als blijkt dat er antibiotica nodig is om een dier te laten genezen.  Na dit klinisch onderzoek, en eventueel na het inzetten van een kweek of antibiogram, wordt gekozen voor een bepaald antibioticum op voorschrift van vastgelegde richtlijnen (formularium). Het verstrekken van antibiotica, zonder het dier gezien te hebben, is daarom niet mogelijk en ook wettelijk verboden.

Het doel van al deze maatregelen is om een gerichte bacteriebestrijding in te zetten en antibiotica resistentie te voorkomen, zodat mens en dier ook in de toekomst geholpen kunnen worden met antibiotica.

Euthanasie

Hoe weet ik wanneer het goede moment is om mijn dier in te laten slapen?

Voor de meeste mensen is het een hele moeilijke en zware beslissing om hun huisdier in te laten slapen. Een grote twijfel is vaak of het laten inslapen niet te vroeg of juist te laat gebeurt. Een goede oplossing kan zijn om samen met de dierenarts alles op een rijtje te zetten. Hij of zij kan de stand van zaken objectief voor u uiteenzetten, waardoor het nemen van een beslissing wellicht iets gemakkelijker wordt.

Wat kan ik me voorstellen bij een euthanasie?

Het inslapen van uw huisdier, de euthanasie, gebeurt pijnloos. Dit gaat in 2 fases. Uw huisdier krijgt eerst een narcosemiddel toegediend waardoor uw huisdier in slaap raakt. Vervolgens wordt er een euthanasiemiddel toegediend waardoor de ademhaling zal stoppen, en het hart zal stoppen met kloppen.

Bij de hond wordt over het algemeen het euthanasiemiddel in de bloedbaan toegediend via een ader in een voorpoot. Het overlijden treedt meestal in enkele seconden na het toedienen van de euthanasie vloeistof. Euthanasie op deze manier is snel, gecontroleerd, stressvrij en pijnloos.

 Kan de dierenarts ook bij ons thuis komen als we ons dier willen laten inslapen?

Ja de dierenarts komt ook bij u thuis. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken.

Welke mogelijkheden zijn er na het overlijden van mijn huisdier?

 •  Begraven: U kunt uw dier laten begraven op dierenbegraafplaats. U kunt uw dier ook in uw eigen tuin begraven.
 • Crematie: Uw huisdier wordt dan bij de praktijk of bij u thuis opgehaald. U kunt uw dier ook zelf naar een uitvaartcentrum brengen. U kunt uw huisdier alleen of in een groep laten cremeren. Wordt uw dier individueel gecremeerd, dan kunt u de as terug krijgen (evt. in de vorm van een sieraad). Wij werken samen met crematorium Groenendijk.
 • Dieren zonder speciale bestemming worden meegenomen voor destructie.

Algemene (zorg) vragen

Behandelen jullie ook vogels/reptielen/klein vee?

Ja alle dierenartsen bezitten de basiskennis. Indien er een specifiek probleem is kan er worden besloten om u door te sturen naar een gespecialiseerd dierenarts.

Wij hopen van harte met deze pagina en de links naar relevante pagina’s, antwoord te hebben kunnen geven op de veel gestelde vragen.