Vuurwerkangst?

Het is bijna weer zover,de jaarwisseling is in aantocht. pup-en-vuurwerkVaak een feestelijke gelegenheid voor onszelf maar een o zo vervelende situatie voor onze huisdieren. Ieder jaar proberen wij de dieren zo goed en zo kwaad als het gaat door de jaarwisseling heen te helpen. Soms alleen al met wat handige tips, soms met medicatie en soms kiest men er zelfs voor om het dier onder te brengen, ver weg van de knallen en het feest gedruis.

Hieronder volgen wat tips en trics die thuis goed uitvoerbaar zijn voor die dieren die hinder hebben van de jaarwisseling.

Hond:

 1. Ruim voor de jaarwisseling, even goed uitlaten.
 2. Geef een eigen, herkenbare, vaste plek in huis met bijvoorbeeld een kauw bot. Maak het de meest comfortabele plek in het huis.
 3. Voorkom dat de hond continue achter u aanloopt of op schoot kruipt. Hiermee bevestigd u het “onheil” voor de hond. Stuur de hond dan naar de comfortabele plek en geef iets te doen. Bijvoorbeeld een gevulde Kong
 4. Geef de hond voor of tijdens de jaarwisseling afleiding door wat leuke, herkenbare oefeningetjes te doen en beloon de hond daarvoor.  Op die manier koppelt de hond een wat aangenamere ervaring aan de beladen situatie.
 5. Bekrachtig angstgedrag niet direct. De hond mag best in de buurt liggen of zitten maar beloon, trillen, hijgen, janken niet door de hond tijdens dit gedrag uitvoerig te aaien, knuffelen enz.
 6. Geef het goede voorbeeld en laat zien dat er wat u betreft weinig of niets aan de hand is.
 7. Wees vriendelijk voor de hond, beperk correcties. Hoe aangenamer de ervaring, hoe prettiger de jaarwisseling.

Gebruik van CD’s of andere trainingen:

Honden vertrouwd en bekend maken met harde geluiden als vuurwerk is een kwestie van zeer op tijd beginnen. Eigenlijk van jongs af aan zouden honden regelmatig geprikkeld kunnen worden door hardere geluiden. Wanneer eigenaren hier zelf zeer relaxed mee omgaan of de geschrokken hond snel op andere gedachten kunnen brengen is dit het meest succes verzekerd. Honden vlak voor de jaarwisseling trainen door ze harde geluiden te laten horen is niet echt een optie. De kans dat honden hierdoor meer stress ervaren is zeer groot. Het aanbieden van harde geluiden moet zeer gedoseerd en voorzichtig gebeuren. Daarnaast moet er naast het aanbieden van de harde/vreemde geluiden ander gedrag aangeleerd worden. Schakel hiervoor ruim van te voren (2 maanden) de hulp in van een gedragstherapeut.

Kat:

 1. Voorkom ten alle tijden dat de kat vlak voor de jaarwisseling kan ontsnappen en naar buiten gaat.
 2. Geef de kat (het liefst) een eigen, afsluitbare, verlichte ruimte.
 3. Voorzie de kamer van een kattenbak, voer en water en een comfortabele “verstop” plek.
 4. Sluit de ramen af en zet wat muziek aan.

Medicatie:

Ondanks alle goede bedoelingen kunnen bovengenoemde tips de echte panieksituaties soms niet wegnemen. Voor die dieren hebben wij medicatie in huis wat hen fysiek helpt de jaarwisseling te doorstaan. Voor alle duidelijkheid, dit zijn geen medicijnen waarvan het dier volledig “slap” of buiten westen zal zijn. Het zijn angstremmende middelen zonder dat spierverslapping aan de orde is.

Sileo: Een angstremmer voor hond en kat welke toegediend wordt op het mondslijmvlies achterin de   bek. Lees meer…

Bewaren