Acupunctuur

Acupunctuur bij de hond en katacupunctuur bij honden

Acupunctuur, wat is dat?

Acupunctuur bij hond of kat wordt ingezet ter ondersteuning van het genezingsproces. Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier. Het woord ‘acupunctuur’ komt uit het Latijn en betekent letterlijk ”naald steken”. Allereerst werden hiervoor uiterst dunne naalden gebruikt, maar tegenwoordig zijn er ook andere methoden beschikbaar. Zo wordt gebruik gemaakt van laagfrequente stroom, warmtebronnen, injecties, massage of laserstralen. Bij acupunctuur worden bepaalde punten op het lichaam van hond en kat gestimuleerd. De punten liggen op de meridianen die over het lichaam liggen verspreid. Meridianen zijn de energiebanen die de acupunctuurpunten verbinden. Volgens de traditionele Chinese filosofie stroomt de “Chi”, oftewel de levensenergie, door de meridianen. Verstoringen in deze energiestroom kunnen leiden tot klachten.

Hoe werkt acupunctuur?

Wanneer acupunctuur wordt ingezet is het belangrijk te weten wat dit precies voor uw dier kan doen. Er zijn veertien belangrijke meridianen. De meridianen zijn ieder genoemd naar het orgaan waar ze contact mee hebben. Zo is er b.v. de Niermeridiaan, de Hartmeridiaan etc. De meridianen vormen samen een netwerk waarin energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven. Via 350 acupunctuurpunten op het lichaam kan toegang tot de meridianen worden gekregen. Door de juiste combinatie van punten aan te prikken en te stimuleren wordt een verstoorde energiestroom weer in balans gebracht.

Er zijn nog vele vragen over acupunctuur en er worden door de westerse wetenschap steeds meer werkingsmechanismen “ontdekt”. Vast staat dat stimulatie van de juiste punten op de huid een belangrijke, positieve invloed heeft op een groot aantal lichaamsfuncties. Acupunctuur is meer dan alleen pijnbestrijding. Het verbetert ook de bloed- en lymfecirculatie. Het zorgt voor het vrijkomen van verschillende natuurlijke hormonen, zoals cortison en endorfines, in de hersenen. Dit zijn lichaamseigen pijnstillers. Het lost spierspasmes op, stimuleert zenuwen en stimuleert het afweersysteem. Bij veel ziekten kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing of op zijn minst klachten op een aanvaardbaar niveau houden. Zoals pijn bij allerlei chronische aandoeningen. Acupunctuur is bovendien een uiterst veilige methode van behandelen die geen blijvende bijwerkingen heeft. acupunctuur bij hond of kat

Deze vorm van therapie kan ook prima in combinatie met een reguliere westerse behandeling worden toegepast.

Bij welke aandoeningen acupunctuur?

  • Bot- en spierproblemen (bijv.artrose).
  • Rugproblemen (bijv. hernia en spondylose).
  • Chronische diarree klachten.
  • Huidproblemen.
  • Gedragsproblemen.
  • Blaasproblemen (bijv. incontinentie)

Hoe gaan we te werk bij hond of kat.

Voor de eerste behandeling zal de ziektegeschiedenis van uw dier worden doorgenomen. Dit gebeurd aan de hand van een vragenlijst. Dan wordt de hond of kat lichamelijk onderzocht. Indien bij het onderzoek aandoeningen worden gevonden die niet met acupunctuur zijn te behandelen, wordt er een reguliere behandeling of onderzoek van uw huisdier geadviseerd. Wanneer er geen sprake is van dergelijke aandoeningen, dan wordt gekeken welke acupunctuurbehandeling het meest geschikt is.

Vrijwel alle dieren ondergaan een acupunctuurbehandeling zonder problemen. Het inbrengen van naalden geeft in maar een enkel geval aanleiding tot een kortdurende gevoeligheidsreactie. Behandeling door middel van laseracupunctuur behoort eventueel ook tot de mogelijkheden.

Om het gewenste effect tot stand te brengen, moeten de naaldjes 10 tot 20 minuten op hun plaats blijven. In de tussentijd moet het dier zo rustig mogelijk blijven staan, zitten of liggen. Dat lukt meestal uitstekend, doordat er van acupunctuur een rustgevend effect uitgaat.

Een behandeling bestaat meestal uit meerdere sessies. De eerste drie tot vier weken wordt uw huisdier eenmaal per week gedurende 20-30 minuten behandeld met acupunctuur. Daarna evalueren we de behandeling. Zijn de klachten verminderd dan wordt met u gekeken of we de acupunctuur behandeling kunnen afbouwen door de periodes tussen de behandelingen te verlengen.

De acupunctuurbehandelingen vinden plaats in Sterkliniek Hillegom & Nieuw-Vennep

Binnen ons team heeft Dierenarts Claudette Edens-Zwart zich in deze behandelwijze gespecialiseerd.

Claudette heeft de I.V.A.S (International Veterinary Acupunture Society) opleiding gedaan en is hierdoor internationaal gecertificeerd.

Claudette is lid van de S.N.V.A. (Samenwerkende Nederlandse Veterinaire Acupuncturisten) en staat op hun doorverwijs lijst. Meer informatie hierover is te vinden op: www.snva.nl

Behandelingen worden door huisdierverzekeringen vergoed (afhankelijk van het pakket).