4 Oktober Dierendag 2017!

Winnaars dierendag verhalenwedstrijd

In onze kliniek is het uiteraard alle dagen dierendag. Op 4 oktober is het steevast dierendag. Dan wordt van iedereen op de wereld gevraagd eens stil te staan bij het welzijn en de rechten van het dier. Dit is al zo sinds 1930.

Waarom eigenlijk 4 oktober? In het plaatsje Assisi Italië komt op een mooie dag in 1182 Francesco ter wereld. Zoon uit een welgesteld gezin. Tijdens de oorlog blijkt Francesco niet zo’n hele goede soldaat, wordt gevangengenomen, gemarteld en uiteindelijk vrijgekocht door zijn vader. Door deze wijze les besluit Francesco dat e.e.a. anders moet en sluit zich aan bij een klooster. Gaandeweg krijgt hij steeds meer liefde en respect voor de wereld om hem heen en in het bijzonder de dieren.

De legende leert ons dat Broeder Francesco zelfs met dieren kan praten! Of dat helemaal waar is…laten we even in het midden maar het verhaal gaat dat hij zelfs een wolf wist te overreden niet langer een bepaalt dorp aan te vallen. Wolf en dorp leefden daarna nog lang en gelukkig naast elkaar… Uiteindelijk richt Franciscus de kloosterorde Franciscanen op.

Francesco, inmiddels Franciscus van Assisi, sterft dan op 44-jarige leeftijd op 3 oktober. Twee weken later wordt hij heilig verklaart en staat hij bekend als beschermheer van de dieren.

Dit is natuurlijk een prachtig verhaal met voor de dieren een prachtig gevolg. Tot vandaag de dag is zijn begraaf dag gekoppeld aan het lot en welzijn van het dier wereldwijd.

Net als Franciscus zijn er vandaag de dag ook genoeg mensen die dieren redden. Ondanks dat zij ooit heilig zullen worden verklaard. Zij doen dit met dezelfde compassie en respect voor het dier. En wij vinden dat hun bijzondere verhaal gedeeld zou moeten worden. Vandaar dat wij een verhalenwedstrijd op dierendag 2017 organiseerden.

Men kon in 5 tot 10 regels via Facebook aan ons vertellen op welke manier er een dier werd gered met de hulp van de schrijver. We kozen voor een 1e en 2e prijs, gewoon omdat er zoveel fantastische verhalen binnenkwamen dat we al snel wisten met 1 prijs niet weg te komen. Voor de winnaars hadden we een verrassingspakketje samengesteld. Hierin zat een zwart T-shirt met de tekst “Dierenredder 2017”. Een verhalenbundel van onze “eigen schrijver” Lodewijk Kamps. Een speeltje ontbrak ook niet voor als de schrijver een dier in huis had en…Een waarde cheque van €50,00 voor de 1e prijs en 1 van €25,00 voor de 2e prijs. De cheque is te besteden aan diervoeding voor welk dier ook.

Hieronder hebben wij de 2 winnende verhalen even geplaatst. Veel leesplezier!

Carolien Visser-Wassing Sinds 1999 hebben wij een vijver, daar kwam vervolgens in het jaar erna een kikker in wonen. In het voorjaar kwam onze kat Nobbe met de kikker in haar bek naar binnen rennen, met uit elke mondhoek zo’n lange achterpoot van de kikker. Vervolgens werd de kikker netjes voor mijn voeten gedropt. Ik pakte de kikker op en omdat hij helemaal slap was dacht ik dat hij dood was. In plaats van de kikker in de container te gooien besloot ik hem liggend op mijn hand in de vijver onder water te houden. En wat schetste mijn verbazing? De kikker bleek na enkele seconden opeens toch te leven en zwom weer de vijver in. Tot zo’n jaar of 8 geleden herhaalde dit zich ieder voorjaar. Inmiddels is de vijver door de kikkers onbewoonbaar verklaard

Wendy Aartman Op vakantie in Madeira hebben wij een pasgeboren kalfje gered. Hij probeerde te gaan staan om te drinken, maar de grond was ongelijk en stijl, hij rolde zo naar beneden. Gelukkig bleef hij hangen in struikgewas, mijn man heeft hem ondersteund en ik heb hulp gehaald. Met handen en voeten kon ik duidelijk maken wat er gebeurd was. Samen met een paar lokale bewoners en later de boer hebben we hem weer op het weiland gekregen. De boer en moeder koe waren ontzettend blij! Blijft een mooie herinnering met goede afloop aan deze vakantie