Artrose bij hond of kat

Artrose, wat is dat precies?

Artrose is beschadigd kraakbeen wat tussen de gewrichten zit. In een gewricht komen twee of meer botuiteinden bij artrose in het gewrichtelkaar. Als die botuiteinden direct tegen elkaar aankomen, kunnen ze beschadigd raken. Daarom zijn de koppen van de botten bedekt met een laagje speciaal kraakbeen. Dit heet hyalien kraakbeen en het is zeer glad. Daardoor kunnen de botten in het gewricht soepel en zonder pijn ten opzichte van elkaar bewegen. Maar ook dit gladde kraakbeen kan natuurlijk beschadigen. Gewrichten ook nog gesmeerd met een stroperige vloeistof die synovia heet. Deze vloeistof wordt geproduceerd door een slijmvlies, het synovium, dat de gewrichtsvloeistof binnen het kapsel houdt dat om het gewricht heen zit.

Hoe ontstaat artrose bij de hond of kat?

Artrose ontstaat door verschillende oorzaken. Wij zetten er een aantal op rij:  artrose door overbelasting

 • Te zware of langdurige belasting.
 • Overgewicht.
 • Erfelijke aanleg.
 • Te weinig beweging.
 • Te kort aan bepaalde voedingsstoffen.
 • Slappe gewrichtsbanden of gewrichtsontsteking als bij reuma of aangeboren afwijkingen.
 • Ouderdom en slijtage.

Gaat artrose vanzelf weer over?

kat zonder artroseNiet echt, dit omdat beschadigd kraakbeen moeilijk herstelt, omdat het geen zenuwen, bloedvaten en lymfe-afvoer bevat. Wel kunnen we de schade beperken door de juiste therapie toe te passen of voorkomen dat artrose zich ontwikkelt door op tijd iets te ondernemen. Wanneer artrose niet herkend en erkent wordt zal chronische gewrichtsvervorming bij de hond of kat het gevolg zijn. Artrose is wel te behandelen maar helaas niet te genezen.

Belangrijk is dat er met de dierenarts gekeken wordt naar de mate van schade binnen het gewricht. Kreupelheden mogen dus niet te lang duren om onherstelbare schade te voorkomen.

Hoe weet ik of mijn hond of kat artrose heeft?artrose plekken hond

Wanneer hond of kat langere tijd kreupel loopt of stijf en stram lijkt na het liggen, tijdens het wassen of andere bewegingen en er is bij uw weten niets “geks” gebeurd. Wordt het tijd voor een bezoekje aan onze kliniek. Met de informatie die de eigenaren ons kunnen geven en eventuele medische feiten weten we al heel veel. Toch wordt nu altijd besloten een röntgenfoto van het dier te maken. Dit is uiteindelijk de enige echte manier om het gewricht werkelijk in beeld te krijgen. De foto’s worden zorgvuldig bekeken en vanuit dit punt kan een behandelplan worden opgestart.

Mijn dier heeft artrose, wat nu…?

De behandeling van dieren met artrose bestaat uit een combinatie van een aantal zaken.

 • Gedoseerde beweging. Geen piekbelasting of explosieve beweging maar met gezond verstand en aangepast. Totale rust zal het proces alleen maar verergeren. Dit omdat de spieren die ook een belangrijke rol spelen in het ontlasten van het gewricht, door stilstand verslappen.
 • Afslanken. Het ligt voor de hand dat dieren met overgewicht gebukt gaan onder artrose klachten. Elk grammetje extra ballast is funest voor het gewricht. Samen met onze diëtisten wordt een passend plan gemaakt.mobilitye hond en kat
 • Voeding, niet alleen om op het streefgewicht te blijven maar ook vanwege de extra nodige voedingsstoffen. Onze kliniek is uitgerust met een uitgebreid assortiment aan voeding welke een verschil kan maken voor artrose patiënten. Deze voeders maken het zelfs mogelijk dat artrose patiënten zónder medicatie kunnen!
 • Medicatie is van belang wanneer de artrosepijnen het ergst zijn. Artrose pijnen zijn niet altijd even heftig. In alle heftigheid is dagelijkse medicatie nodig. Is de situatie stabiel kan gekozen worden voor chronische medicatie in lage dosering. Bij het voorschrijven van medicatie tegen artrose wordt meestal gekozen voor pijnstillende ontstekingsremmers. Hiervoor ligt dan de 1e keus voor een NSAID,dit is een niet steriode ontstekingsremmer.

Speciale artrose trajecten…

De diagnose “Artrose” maakt eigenaren vaak behoorlijk aan het schrikken. Toch is het iets wat de laatste jaren in de diergeneeskundige zorg een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Dierfysiotherapeuten kunnen bijvoorbeeld veel betekenen voor dieren met artrose. Tegenwoordig is het ook steeds vaker mogelijk om gedoseerde beweging te geven in de zogenaamde aquatrainers. De juiste voeders zijn helemaal ingespeeld op de behoeften van artrose patiënten. Wilt u meer weten over artrose en wat u voor uw dier hierin kunt betekenen? Wij helpen u graag verder. Ons speciaal opgeleide team paraveterinairen staat dagelijks voor u klaar om, na de vastgestelde diagnose het leven van uw dier weer een kwalitatief goed stukje bewegingsvrijheid te geven.artrose consulen lisa

artrose consulten rianne