Blauwalgen in zwemwater van de hond

Blauwalgen in zwemwater voor de hond

Blauwalgen niet zonder risico.

Blauwalgen in zwemwater van de hond kunnen grote problemen veroorzaken. Bij aanhoudend warm weer, tussen de 20 en 30 graden kan Blauwalg ontstaan in stilstaand, zoet water.

Blauwalgen behoren tot een groep bacteriën die erg giftig kunnen zijn. Deze bacterie is bij warm weer vooral te vinden in het afval in water, ontlasting, brood voor de eendjes of o.a. vissenvoer. Gifstoffen in deze bacteriën worden gezien als krachtige, natuurlijk geproduceerde gifstoffen. Wanneer een hond veel van deze gifstoffen binnen krijgt, bijvoorbeeld door veel drinken uit besmet water, kan dit ernstige gevolgen voor de hond hebben.

Met name lever en zenuwstelsel kunnen beschadigd raken. Het is afhankelijk van het gewicht van de hond hoe groot het risico zou kunnen zijn. Hoe minder de hond weegt, hoe groter de schade zou kunnen zijn.
Honden ervaren nogal eens problemen dankzij Blauwalg. Vooral omdat zij tijdens het zwemmen water binnen krijgen en…omdat zij, na het zwemmen, graag de vacht schoonlikken.

Bij vergiftiging van Blauwalg moet op het volgende gelet worden:

Is er sprake van:

  • Ademhalingsproblemen. (Benauwdheid, kortademigheid, overmatig hijgen)
  • Sloomheid, wil alleen maar liggen, is passief.
  • Overmatig kwijlen. Het speeksel hangt continue in slierten langs de bek.
  • Braken.
  • Diarree
  • Veel urine verlies. Ook in huis plassen, plassen zonder poot op te tillen.
  • Slechte coordinatie, lijkt de hond om te vallen, tegen dingen aan te lopen.
  • Kramp.

Bovenstaande symptomen kunnen tussen enkele minuten tot 5 uur zichtbaar worden. Deze flinke tijdsmarge heeft alles te maken met welke bacterie er op dat moment in de Blauwalg vooral aanwezig was. De neurologische variant die zorgt voor; slechte coördinatie, verkrampen en sloomheid kan zich binnen enkele minuten al openbaren en kan zoveel schade aanrichten dat de hond het niet overleeft. Niet elke besmetting met Blauwalg zal zulke grote gevolgen voor de hond hebben. Wel is het belangrijk dat men contact met de dierenarts opneemt.

Behandeling:

Helaas is er geen tegengif voor vergiftiging door Blauwalg. De dierenarts zal in 1e instantie het dier willen laten braken met een speciaal middel hiervoor. Dit zal dan wel moeten gebeuren binnen anderhalf uur nadat de hond het water gedronken heeft.
Daarbij moet de hond worden afgespoeld om de besmetting zoveel mogelijk te beperken.
Verder zal de dierenarts er uiteraard alles aan doen om de symptomen te bestrijden. Hierdoor wordt de besmetting niet weggenomen maar probeert de arts de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.
Om zeker te zijn over de kwaliteit van het zwemwater voor de hond…en voor uzelf. Adviseren wij u vooraf te kijken op…www.zwemwater.nl