Bloedafname bij de kat:

Bloedafname bij de kat:Kattenkliniek bollenstreek

Dagelijks nemen wij bloed af bij de kat. Zo’n bloedafname doen we om verschillende redenen. Sommige dieren zijn ziek, anderen worden preventief getest op te verwachten (erfelijke) afwijkingen. Of er wordt gekeken hoe het met de orgaanfuncties is gesteld bij oudere dieren. Bloedafname en het hierna uit te voeren onderzoek ondersteunen het stellen van een diagnose. Door bloed af te nemen en te onderzoeken leren we hoe het gesteld is met het inwendige dier. Een onmisbaar relatief klein onderzoekje met zeer grote en verhelderende antwoorden. Een pijnloze kleine handeling waarbij het wel zaak is dat de kat heel even erg stil zit. Vaak is het vasthouden van de kat om hem of haar even stil te laten zitten nog het vervelendste voor de kat.

Hoe nemen wij bloed af bij de kat:Bloedafname kat

Om een bloedonderzoek te kunnen doen is allereerst wat bloed nodig van de kat. Dit is niet veel. Vaak is het nog minder dan 1 ml. Om dit bloed van de kat af te kunnen nemen kiezen we voor een bloedvat in de hals. De kat wordt over het algemeen even vastgehouden door een paraveterinair. Op die manier wordt de kat in de juiste positie gebracht voor de dierenarts. Een klein beetje haar wordt uit de hals weggeschoren om zo het bloedvat beter in beeld te krijgen. Dit haar groeit gewoon weer aan en na een paar weekjes ziet men er niets meer van. Met een watje met alcohol wordt het aan te prikken gebied schoongemaakt. De dierenarts prikt met een dunne naald in het bloedvat en zuigt wat bloed op met een spuitje.Bloedafname bij de kat in kattenkliniek

Wat doen wij dan met het bloed?

Het bloed wordt direct in een klein containertje gedaan om het niet te lang bloot te stellen aan de lucht. Het bloedmonster nemen wij mee naar ons interne laboratorium. In een soort centrifuge wordt het bloed gedraaid zodat de bloedcellen en het plasma zich zullen scheiden. Met onze laboratorium apparaten kunnen we met dit kleine beetje bloed diverse onderzoeken doen. Binnen een half uurtje hebben wij dan al de uitslag in beeld.

Geavanceerd apparatuur in huis.laboratiorium

Op deze uitslag kunt u wachten of wij nemen er later even contact met u over op. Voor sommige onderzoeken is het nodig om het bloedmonster naar een extern laboratorium op te sturen. De uitslag laat dan een paar dagen op zich wachten. Zodra wij de resultaten van de onderzoeken binnen hebben geven wij deze direct aan u door. Alle resultaten worden uiteraard aan het digitale medisch dossier van uw dier gekoppeld.