Cavia’s als huisdieren houden, wat komt daarbij kijken.

Cavia’s zijn lieve en leuke huisdieren.

cavias

Algemeen:

Cavia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, uit het Andes gebergte. Daar leven ze in groepjes, meestal 1 mannetje (beertje) met meerdere vrouwtjes (zeugjes). De gemiddelde leeftijd van een cavia is zo’n 5 tot 6 jaar. Cavia’s eten uitsluitend plantaardige voeding. Het gewicht van een volwassen cavia ligt tussen de 800 en 1800 gram. De draagtijd van de cavia is 59-72 dagen, afhankelijk van het aantal jongen. Gemiddeld werpt een cavia 3 jongen. Cavia’s zijn over het algemeen erg stress gevoelig. Hierom niet bij uitstek geschikt voor heel kleine kinderen.

Aanschaf van cavia’s.cavias samen

Omdat cavia’s, net als konijnen groepsdieren zijn is het belangrijk om minimaal 2 cavia’s in huis te nemen. Een beertje (mannetje) met een zeugje (vrouwtje) is een goede combinatie.
Wel zult u de cavia moeten laten castreren als u geen nestje wil. Na de castratie kan het beertje nog 4 weken lang het zeugje bevruchten! Niet gecastreerde mannetjes of niet gecastreerde vrouwtjes kunnen niet altijd bij elkaar. De kans dat er dan met elkaar gevochten wordt is  groot.

Een konijn als vriendje.

De combinatie van een cavia met een konijn gaat vaak erg goed. Leuk is om te zien dat de cavia soms het gedrag van het konijn na gaat doen. Toch is het uiteraard veel wenselijker om een soortgenootje te vinden in plaats van een konijn. Ook is de behoeft aan beweging en voeding niet helemaal hetzelfde. Daarbij zijn konijnen vaak groter en sterker dan cavia’s. Hierdoor wordt de kans op verwondingen bij de cavia groter.

Welke leeftijd is het beste.cavia baby

De beste leeftijd om een cavia aan te schaffen is wanneer hij of zij 6 weken, in ieder geval niet vroeger. Baby cavia’s zijn natuurlijk schattig maar ook een volwassen exemplaar is erg leuk. Bij een cavia of knaagdieren opvang zijn vaak erg leuke en lieve cavia’s op zoek naar een nieuw huisje. Let wel op dat de dieren gecastreerd zijn wanneer u ze aan een andere cavia koppelt. Tenminste…als u geen nestje wilt. Een beertje is geslachtsrijp op de leeftijd van 8 tot 10 weken, het zeugje al op een leeftijd van 4 tot 6 weken.

Huisvesting:

Cavia’s kunnen binnen en buiten leven. In een strenge winter zullen de cavia’s wel binnen gehouden moeten worden. Of in ieder geval een vorstvrije, winddichte en droge plek. Na de winter kan de cavia dan in het voorjaar gaan wennen aan het buitenleven. Belangrijk is dat een buitenhok uit de zon en wind staat en de dieren een nachthok hebben met voldoende stro. Het nachthok is tocht- en vorstvrijcavia in schuilhokje, hier kan geschuild worden onaangename temperaturen. Het binnen hok moet geplaatst worden in een stressvrije ruimte, uit de zon en tocht, maar wel ergens waar u regelmatig zicht heeft op uw cavia. Het caviahok moet voldoende groot zijn, zodat de cavia kan rennen en spelen. Het liefst een ren erbij. De minimale afmetingen voor een hok waar 1 cavia in komt te zitten is 60cm bij 60cm bij 40cm hoog. Voor 2 cavia’s zal een groter hok aangeschaft of gemaakt moeten worden. Deze dieren van schuilplekjs, hiervoor kunt u een houten huisje gebruiken of veel hooi in het hok doen. Als bodembedekking kunt u zaagsel, houtkrullen of papiersnippers gebruiken. In het hok zou u een steen kunnen leggen, waaraan de cavia’s hun nagels kunnen slijten.

Voeding:hooi voor cavia

Hooi is een zeer belangrijke voedingsbron voor Cavia’s. Hooi bevat ruwe celstof en dit is enorm belangrijk voor de werking van de spijsvertering. Als krachtvoer is speciaal cavia voer te koop. Deze voeding bestaat uit 1 en dezelfde brok. Dit voorkomt dat de cavia selectief gaat eten en alleen de lekkere brokjes uit de voeding haalt. Het verdere dieet van deze vrolijke dieren bestaat uit rode paprika, peterselie, wortel, broccoli of appel. Voldoende vers drinkwater is een must voor eigenlijk ieder huisdier. Een bakje of flesje is prima. Zorg altijd voor voldoende hooi in een ruif of los in het hok.  Lees hier meer over eetgedrag en voeding.

Vitamine Ccaviavoer

In tegenstelling tot de mens kan een cavia niet zelfstandig vitamine C uit alle voeding halen. Daarom moet apart dagelijks vitamine C worden gegeven. In sommige uitgebreide caviavoeding zoals Supreme science recovery is hier rekening mee gehouden. Ook kan extra vit C worden toegediend. Een tekort aan vitamine C zorgt bij cavia’s voor losstaande tanden. Deze zullen scheef gaan staan en niet meer goed afslijten. Doorgegroeide tanden zorgen ervoor dat cavia’s niet goed kunnen eten. Ook de stand van de botten verandert bij te kort aan vitamine C. Hierdoor ontstaan kromme pootjes waardoor de nageltjes niet goed afslijten en doorgroeien.