Chippen van huisdieren

Chippen van huisdieren helpt veel verdriet voorkomen.chip bij de kat

Per jaar raken duizenden dieren thuisloos door onverwachte omstandigheden. Denk aan de “binnen” kat die per ongeluk het huis uit glipt, schrikt van het verkeer en vlucht. Zonder nog te weten waar zijn of haar thuis is, wordt in paniek naar ’n veilige haven gezocht. Dit is uiteraard maar 1 voorbeeld. Wij maken het regelmatig mee dat een kat levenloos wordt afgeleverd. Aangereden, verdronken of op andere manier om het leven is gekomen. Dieren die zonder chip bij ons binnenkomen zijn moeilijk te herenigen met de eigenaren. Dieren die wij kunnen helpen, zullen na genezing opgevangen worden in Dierenopvang Haarlemmermeer of in Dierenasiel Noordwijk. Hopelijk wordt dit dan de plek voor hereniging, een nieuw huis. Het chippen van honden is sinds 2014 verplicht in Europa.

Hoe ziet de chip er eigenlijk uit?chip

Zo’n microchip is niet veel groter dan een rijstkorrel. In de chip zit een code die correspondeert met de gegevens van de eigenaar. Instanties als dierenartsen, politie, dierenambulance, asiels enz. zijn in het bezit van een CHIPREADER hiermee kunnen zij zonder het dier teveel vast te hoeven houden, het nummer aflezen. Is het chipnummer in het dier eenmaal bekend dan wordt dit in een nationale databank ingevoerd. Als vanzelf rollen dan de gegevens van de eigenaar eruit waar direct contact mee opgenomen wordt.

Hoe wordt de chip geplaatst?Chippen van de jonge kat

Het inbrengen van de chip bij huisdieren lijkt op het geven van een injectie. Vrijwel pijnloos maar wel met een dikke naald waardoor de chip onder de huid wordt opgeschoven. De chip wordt altijd onder de huid boven het linker schouderblad geplaatst. Bij jonge dieren chippen wij meestal in combinatie met castreren of steriliseren maar kan uiteraard ook tijdens een consult geplaatst worden.

Voordelen op rij:

  • De chip blijft levenslang zitten en zal niet of nauwelijks verschuiven.
  • Het dier is hierdoor altijd te identificeren.
  • Het chippen van een dier hoeft maar 1 maal in zijn leven te gebeuren.
  • Het plaatsen gaat vlot en pijnloos.
  • Een halsband wordt verloren of zorgt voor problemen bij de kat…
  • Elke instantie waar dieren terecht komen heeft een chipreader.
  • De database voor registratie is wereldwijd.
  • Registratie van katten verzorgen wij kosteloos. Voor honden wordt door de database zelf een kleine bijdrage gevraagd.

De chip is kosteloos vaak kosteloos bij verzekeraars die de chip volledig vergoeden. Regelmatig houden wij voordeelacties waar iedereen gebruik van kan maken.