Chocolade vergiftiging bij de hond

Chocolade vergiftiging hondDe hond heeft chocola gegeten!

Chocola is absoluut niet goed voor de hond en kat. Een chocoladevergiftiging ligt dan ook op de loer wanneer de hond of kat chocolade heeft gegeten. Nu zal de kat niet zo snel aan een stukje chocola beginnen maar je weet het natuurlijk nooit. Mensen zijn er vaak gek op en vinden het heerlijk. Chocola is dan ook in de meeste huishoudens wel te vinden. Voor de mens is chocola dan ook helemaal niet giftig. Oke, teveel inname kan voor misselijkheid zorgen en…voor een te dikke buik maar echt ziek worden wij er niet van. Een chocoladevergiftiging bij honden staat in de top 10 van de lijst “vergiftiging bij honden”.

Giftige stof voor dieren:chocoladevergiftiging door theobromine

De giftige (toxische) stof in chocola is theobromine. Wanneer er een giftige stof in het lichaam komt wil het lichaam dit eigenlijk direct afbreken. Bij honden en katten is dit nu juist het probleem. Zij kunnen deze stof maar zeer traag afbreken. De stof theobromine is dan ook pas na een dag of zes volledig uit het lichaam gewerkt. Je kunt je voorstellen dat wanneer een hond regelmatig kleine beetjes chocola zou eten dit een opstapeling veroorzaakt van theobromine.

Vergiftigingsverschijnselen:

Vergiftigingsverschijnselen kan men verwachten vanaf 1 tot 4 uur na het innemen van chocolade. Ook zijn er gevallen bekend van verschijnselen na 6 tot 12 uur. Minder ernstige verschijnselen zijn braken en diaree. Ook kan meer drinken en meer plassen een verschijnsel zijn. Heftiger verschijnselen zijn onrustig en opgewonden gedrag. Denk aan rondlopen, hijgen, overdreven reageren op prikkels. Spiertrillingen, hartkloppingen en epileptische aanvallen zijn ook verschijnselen die we zien bij vergiftiging door chocolade. Dit komt doordat giftige stoffen inwerken op het centraal zenuwstelsel en op het samentrekken van hart en skeletspieren.

Later stadium van chocoladevergiftiging:

In een later stadium van de vergiftiging kan een tekort aan kalium in het bloed ontstaan (hypokalemie) en door het hoge vetgehalte in chocolade kan zich een ontsteking van de alvleesklier ontwikkelen (pancreatitis). Honden kunnen helaas overlijden als gevolg van hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen.

Hoeveel chocola zorgt voor vergiftiging?

Dit is helemaal afhankelijk van het gewicht van het dier, het type chocolade en natuurlijk de hoeveelheid die ze opeten. Lichtere hondjes krijgen eerder een vergiftigende hoeveelheid theobromine binnen dan zwaardere honden. Dus met name de kleine rassen moet u goed in de gaten houden. Daarnaast geldt dat hoe donkerder en bitterder de chocolade, hoe meer theobromine je kunt verwachten dus hoe giftiger het is.

Verschijnselen van vergiftiging gaan optreden vanaf circa 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Ernstiger wordt het tot 60 mg/kg lichaamsgewicht en boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn.tabel chocolade vergiftiging hond

Bij twijfel…neem even contact op.

Wanneer u twijfelt of de hond chocola heeft gegeten neem dan gerust contact op met onze kliniek. Samen met u kunnen we beoordelen in hoeverre een vergiftiging op de loer ligt. Hoe sneller men belt hoe meer wij een verschil kunnen maken.

0252-518020 24/7 bereikbaar voor spoed