Gezond gebit voor huisdieren

gezond gebitje hond en katGezond gebit voor een gezond leven.

Het gebit weerspiegeld de gezondheid van het dier. Een gezond gebit van huisdieren is dan ook van levensbelang. Het gebit van onze huisdieren heeft het niet makkelijk. Vaak krijgen zij niet alle mogelijkheden te eten of te kauwen zoals wilde dieren dat kunnen doen. Als huisdier van de mens eten zij, hoewel vaak gezond, toch andere dingen. Ook het kauwen, scheuren of kluiven op botten of prooi heeft in het huishouden een andere vorm. En dan zijn er nog de menselijke hapjes, koekjes of snoepjes. Uiteraard poetst hond of kat de eigen tanden niet en in combinatie met huisdieren eetgewoonten zorgt dit ervoor dat bacteriën hun gang kunnen gaan.

Wat kan ik doen om het gebit van mijn huisdier gezond te houden?

Als eigenaar of verzorger van huisdieren kun je wel een flink verschil maken voor het honden of kattengebit.

Gezonde voeding = gezond gebit:RC dental hondDental Care voeding hond en kat Royal canin

Uiteraard is gezonde voeding niet alleen goed voor het gebit maar voor het hele gestel. Goede uitgebalanceerde voeding is tenslotte de brandstof waar het hele lichaam op voort moet. In onze kliniek werken wij veel met diverse diëten van Royal Canin. Voor elke leeftijdfase of lichamelijk ongemak ondersteunt Royal Canin door zorgvuldig samengestelde en aangepaste voeding. Voor specifiek gebitsproblemen en ter voorkoming van gebitsproblemen adviseren wij dan ook Dental Care brok van Royal Canin. Op de 1e zak Dental van Royal Canin ontvangt men 50% korting!

Kauwen en kluiven:

Goed kauwen en kluiven is belangrijk. Door kauwen en kluiven wordt tandplaque verwijderd en het tandvlees gemasseerd. Hierdoor blijft het tandvlees mooi en goed aansluiten en kunnen er minder bacteriën tussen tand en tandvlees blijven zitten. In onze kliniek vind u verantwoorde kauwsticks die veel doen voor de mondhygiëne. Ook zijn in de dierenwinkel speeltjes te vinden met uitstulpingen of groeven die tijdens het spelen het tandvlees masseren.

voedingssupplementen:buvofresh poeder

Wij hebben diverse producten uit de Orozyme lijn in ons assortiment. In deze producten zitten enzymen verwerkt die tandplaque verminderen en zorgen voor een gezonde bacteriële balans in de bek. Mondwater Aquadent wordt gebruikt in het drinkwater en zorgt voor een gezonde mondhygiëne voor hond en kat. De producten bestaan in poedervorm voor door het eten. Ook bestaan er snoepjes die ervoor zorgen dat het dier van binnen uit beschermt wordt tegen teveel afzetting van tandplaque.

Tanden poetsen:

Het vatandenpoetsende hond en katlt niet altijd mee om tanden te poetsen bij hond of kat. Dieren zijn niet vaak gewend dat er in de bek goed schoongemaakt wordt met een borstel. Toch kán het wel. Als je het maar goed aanleert. Jong geleerd is oud gedaan en het is dan ook belangrijk dat dit al op jonge leeftijd geoefend wordt. Er zijn diverse speciale tandenpasta’s voor huisdieren op de markt. Ook nu kozen wij voor de producten van Orozyme. Speciale tandenborstels horen bij het poetsen. Ze zijn er van een vingertandenborsteltje tot aan een borstel die veel lijkt op een humane borstel. Om te beginnen wordt vaak een gaasje geadviseerd zonder tandpasta.

Gebitsreiniging of behandeling:gebitsreiniging door Lo

Lukt het ondanks alle goede zorgen toch niet om het gebit van hond of kat goed schoon en gezond te houden dan wordt het tijd voor mechanische reiniging. Het dier zal dan na zorgvuldig onderzoek, onder narcose worden gebracht. Een gebitsreiniging doen wij volledig geautomatiseerd met de nieuwste apparatuur. Hierdoor kan zeer zorgvuldig en zonder schade aan te richten het gebit worden gereinigd. Ook polijsten gebeurd volledig mechanisch.

Na de reiniging vind zorgvuldige inspectie plaats inclusief dentale röntgenfoto’s. Dit is belangrijk om te kunnen bepalen of er elementen verwijdert moeten worden uit het gebit. Wanneer dit noodzakelijk is worden tanden en kiezen tijdens deze behandeling direct worden verwijdert. Wij ontwikkelen altijd door en inmiddels zijn ook wortelkanaalbehandelingen bij de hond mogelijk.

Narcose:

Om goed te kunnen reinigen of behandelen moet het dier stil liggen. Dit kan alleen wanneer het onder narcose wordt gebracht. Bovendien kunnen gebitsbehandelingen pijnlijk zijn en het is niet de bedoeling dat het dier lijdt terwijl het gebit behandelt wordt. Tijdens de narcose voorzien wij de dieren continue van zuurstof. Ook monitoren wij de dieren door met geavanceerd apparatuur constante metingen te doen op hartslag, ademhaling, temperatuur en zuurstofgehalte in het bloed. Met name voor de oudere dieren een grote uitkomst. Door slaapdamp te gebruiken in plaats van zware narcose is een narcose voor dieren in alle leeftijden minder belastend. Met name oudere dieren krijgen last van gebitsproblemen. Juist voor deze kwetsbare patiënten is een gebitsbehandeling zeer goed te doen.

Pre-anaesthetisch onderzoek:

Gebitsproblemen komen vaak voor bij oudere dieren. Het is voordat het dier onder narcose gaat van levensbelang om eventuele lichamelijke gebreken te herkennen. Hiervoor hebben wij het pre-anaesthetisch onderzoek in het leven geroepen. Net als bij mensen die in het ziekenhuis een narcose moeten ondergaan, komt ook het dier daags voor de narcose bij ons op bezoek. Het pre-anesthetisch onderzoek raden wij aan bij dieren vanaf 5 jaar. Hart, longen, gewicht, algehele conditie en bloedonderzoek wordt gedaan om onnodig risico tijdens narcose te voorkomen.

Jaarlijkse gebitscontrole:

Om te weten of het goed gaat met het gebit van het huisdier is het verstandig om jaarlijks het gebit te laten controleren. De controles worden in onze kliniek uitgevoerd door onze paraveterinairen. Zij zijn hiervoor speciaal opgeleid. Tijdens de jaarlijkse vaccinaties worden de gebitten uiteraard ook even nagekeken door de behandelende artsen.

Gratis gebitscontroles tijdens de maand van het gebit.

Ieder jaar staat februari in het teken van gezond gebit bij huisdieren. Dit is een landelijke actie waaraan onze kliniek ook meedoet. Tijdens deze actiemaand kan met een afspraak maken voor een gebitscontrole en die is helemaal gratis! Ook op gebitsreinigingen en behandelingen kan men in die periode flinke kortingen verwachten.