Interview met Lodewijk Kamps door Belinda Inhulsen

Volledige interview met bevlogen Lodewijk Kamps

Bevlogen dierenarts met een vleugje Ajaxbelinda inhulsen

Door Belinda Inhulsen

Meer lezen van Belinda Inhulsen, dat kan. Volg Belinda via Facebook en haar Blog.

Meer verhalen van Lodewijk Kamps lezen? Klik hier voor zijn columns.

Dierenliefde

Kwebbelende poezen, buitelende visjes en eigenzinnige knaagdiertjes, heb ik met liefde en enthousiasme, een warm nest  kunnen bieden en dit doe ik nog steeds, uit volle overtuiging. Een leven zonder huisdier is niets voor mij ook al went het nooit wanneer het ziek wordt of in het ergste geval, spontaan of via een prik, toch nog gaat hemelen. Anderzijds hoort dit nu eenmaal bij het leven en heeft het mij nooit weerhouden om er uiteindelijk weer voor te gaan. Leven en dood zijn immers onlosmakelijk met elkaar verweven.

In al die jaren hebben mijn viervoetertjes, bij ziekte en andere ongemakken, veel baat gehad (en nog steeds) bij de deskundige behandelingen van een bevlogen dierenarts met een overduidelijke missie. Ondersteund door een toegewijd 21 koppig tellend team waar een transparante sfeer en een hoogwaardige kwalitatieve zorg, de normaalste zaak van de wereld is.

Het gaat in deze column dan ook over mijn favoriete dierenarts Lodewijk Kamps; trotse eigenaar (i.s.m. mede-eigenaar Bernadette van den Brink – van Schie) van Sterkliniek Dierenartsen met vestigingen in Hillegom,

Nieuw Vennep en Hoofddorp en tevens de  Kattenkliniek. Bloeiende praktijken waar zo wel mens als  dier, 24/7, voelbaar welkom zijn.Lo in Hoofddorp okt 18

Broekie

Beroepentesten brachten al rond zijn 14e, zijn affiniteit met de medische wereld aan het licht maar er gingen uiteindelijk toch nog een aantal jaren overheen voordat hij bewust besloot om dierenarts te worden. De loting aan de Faculteit Diergeneeskunde  pakte subliem uit zodat zijn plek als jongste broekie van de klas, tot zijn verrassing, toch nog snel bezegeld werd.

Freewheeler of ondernemer?

Na het behalen van de vereiste papieren, had Lodewijk niet de ambitie om zich gelijk te confirmeren aan een serieus ondernemerschap. Zijn passie voor dieren bracht hem naar een Duitse praktijk voor zwerfdieren in Napels. Een soms moeilijke maar tevens inspirerende periode waarin hij de kneepjes van het vak zoals het steriliseren en castreren maar ook het houden van een spreekuur (in het Italiaans!), al doende leerde.

Het was de ontmoeting van zijn ware liefde Ingrid, telg uit een gedegen ondernemersfamilie, die hem in 1997 motiveerde te kiezen uit een drietal aangeboden dierenartspraktijken. Na heel wat wikken en wegen koos hij  voor de praktijk in Hillegom en niet die van Eindhoven. Tot grote teleurstelling van zijn tweede liefie oftewel Ajax. De praktijk in Eindhoven was immers gevestigd aan  de Ajaxlaan!

Emotie pur sang

Naast de liefde voor dieren, is het omgaan met mensen, eveneens een belangrijk aandachtspunt maar is deze soms ingewikkelde mix, niet voor iedereen weggelegd. Toch vindt Lodewijk dat hij nog steeds het allermooiste beroep van de wereld heeft en hebben de soms torenhoge emoties, in geval van ziekte of het moeten laten inslapen van hun oogappeltje, geen vat op zijn missie om dieren, groot of klein, weer gezond te maken.

Hoog oplopende emoties en fysieke bedreigingen  gaan gelukkig meestal aan hem  voorbij of kan hij relatief makkelijk van zich af laten glijden. Dat maakte van zijn zilveren  jubileum een mooie feestelijke mijlpaal; alweer zo’n  4 jaar geleden. De opgebouwde  ervaring heeft  geleerd dat praten bijna alles oplost. Het tot twee maal toe ingooien van een aantal ramen in Hillegom, was gelukkig eerder een brute uitzondering dan regel.

Vroeger en nuLo okt 2018

De digitale snelweg informeert de nieuwsgierige lezer dat  het beroep dierenarts vanaf het begin  van de 21e eeuw,  in de lift zit vanwege een veranderde functie en betekenis van onze dieren in de samenleving. Nieuwe ontwikkelingen en technologieën volgen elkaar in een rap tempo op  zodat er steeds meer mogelijk is aldus Lodewijk. Het verhelpen van gebitsproblemen bij een 19-jarige kat met hart- en nierproblemen of het toepassen van laproscopie en echoscopie, zijn fantastische ontwikkelingen die hij 10 jaar geleden voor onmogelijk hield maar nu  niet meer. Chemo therapie en bestraling vindt hij een ontwikkeling waar eigenaar en behandelend arts uitvoerig over moeten praten.

Werk rebus

Operaties worden thuis zorgvuldig voorbereid in een poging om deze binnen een bepaalde tijd af te hebben. De praktijk is vaak anders dan de theorie zodat vlot schakelen bij een acute situatie, een dagelijkse flow is geworden. Het tijdstip van de lunch en avondeten staat hierdoor wel regelmatig onder druk maar is het toch die hectiek, die het innerlijke batterijtje voedt  en ervoor zorgt  dat hij, in samenwerking met zijn enthousiaste  team, positief de dag doorrolt.

Gemiddeld werkt Lodewijk 35 uur per week overdag,aangevuld met een avonddienst en/of weekenddienst. Vanwege de onregelmatige diensten, haakt de groep millennials (drukbezette mannen en vrouwen tussen de 25 en 35 jaar) vaak voortijdig af omdat de dagelijkse invulling van het beroep hen tegenvalt. Wanneer de aandacht dan ook nog verdeeld moet worden tussen vrienden, sport en 1001 andere dingen, ligt een burn-out snel op de loer. Een zorgwekkende ontwikkeling zodat het rondkrijgen van een weekenddienst steeds vaker op een ingewikkelde rebus begint te lijken.

Pure luxe

Mijn nieuwsgierigheid prikkelt hem  te vragen of als puntje bij paaltje komt, hij kiest voor zijn grote passie, het dier of de mens? Lodewijk kiest met volle overgave voor de mens en beschouwt het hebben van dieren als luxe. Pas als je goed voor jezelf kunt zorgen moet je je leven verrijken met een huisdier! Hoe verrassend!

Vegetarisch

Thuis wordt sinds een jaar of zes, in navolging van zijn dochters, veelal vegetarisch gegeten. Het beetje vlees dat nog op het bord belandt heeft het EKO- (biologisch vlees) of MSC keurmerk (duurzame visvangst).

Nachtelijke uurtjes

Naast het dierenarts zijn, schrijft Lodewijk ca 15 jaar voor een lokale krant in de Bollenstreek. In zijn rol als dierenarts, liefhebbende echtgenoot en vader, weet hij op een ongekunstelde manier, zijn lezers elke keer te boeien. Een blijmakende ontwikkeling omdat het schrijven oorspronkelijk bedoeld was om het e.e.a. vast te leggen voor zijn twee dochters, voor later. Er gebeurt immers zo veel binnen een paar jaar dat je niet alles kunt onthouden. Sinds 2004 zijn er 4 boeken ter perse  gegaan maar er is nog genoeg stof om over te schrijven. En de late uurtjes vanwege de wekelijkse deadline wanneer het gezin op een oor ligt? Die neemt hij inmiddels op de koop toe.

Verbluffend

Na 13 jaar in Hillegom te hebben samengewerkt met zijn echtgenote, maakte zij de ommezwaai door dieren (veelal hond en paard) te behandelen middels chiropractie en osteopathie.

Google weet mij te vertellen dat beiden onder de noemer alternatieve geneeskunde vallen waarbij de handen de feitelijke instrumenten zijn om bepaalde dysfuncties van het bewegingsapparaat op te sporen, te behandelen en zelfs te voorkomen.

Zijn vrouw wist hem uiteindelijk zo ver te krijgen om ook maar eens een afspraak met een chiropractor te maken. Het effect van dat allereerste consult was werkelijk opziebarend, want door  het laten behandelen van zijn scheefstaande rug, kwam er zo veel energie vrij dat hij, ondanks zijn vermoeidheid, twee nachten niet kon slapen. Een bijzondere ervaring die hem deden beseffen hoe waardevol en effectief chiropractie is!

Betrokken         

Zijn gezin en het werk zijn de pijlers van zijn vreugdevolle bestaan en hij geniet hiervan met volle teugen. Een krakkemikkige oude dag, na het bereiken van de AOW-leeftijd, is dan ook niet iets waar hij naar uitkijkt. De tijd zal het leren.

De drukke werkdag is voor Lodewijk nog niet ten einde wanneer wij op die nazomerse middag, hartelijk afscheid nemen. Alvorens hij naar huis gaat, besluit hij eerst nog even een kijkje te nemen in Hillegom waar een kat tobt met haar gezondheid.

Schrijver Lodewijk

Sinds jaar en dag schrijft Lodewijk zelf columns. Zijn dagelijkse bevindingen recht uit het hart, de praktijk en zijn gezin. Columns uit het leven van een dierenarts die je raken. Met een lach en een traan laat Lodewijk je meegenieten van zijn ervaringen als dierenarts, vader en praktijk eigenaar.

Eigen verhalenbundel

Uiteindelijk bundelt Lodewijk Kamps zijn verhalen regelmatig in de vorm van een boek. Ontzettend leuk om te lezen, te krijgen en/of  te geven. Uiteraard wordt elke nieuwe klant die wij welkom heten verrast met zo’n verhalenbundel vol leesplezier!