Kat en Kitten

katten info hillegom

Veel mensen kiezen voor een kat omdat het een leuk, gezellig en eigenzinnig dier is.
Maar helaas bestaat er soms nog steeds het misverstand dat een kat makkelijker te houden is dan een hond. Een kat vereist immers geen uitlaatbeurten. Maar… ook een kat heeft verzorging en aandacht nodig! Wanneer je een kitten of volwassen kat aanschaft moet je met een aantal zaken rekening houden:

Opvoeding

Het houden van een kat moet natuurlijk voor alle partijen (u, uw eventuele huisgenoten én uw kat) iets toevoegen. Probeer daarom de kat te leren wat wel en niet gewenst is in huis. Een kat valt net zo veel te leren als een hond, alleen komt er meestal meer geduld bij kijken.
Een veel voorkomend probleem is onzindelijkheid. Daarom is het erg belangrijk om voldoende, prettige, en goed gepositioneerde kattenbakken te verschaffen.

Raskat of Europese korthaar?

Wordt het een raskat of een kruising? Vaak kiest men een kat om zijn uiterlijk, maar wat eigenlijk minstens zo belangrijk is, is het karakter.
Elk ras heeft, naast fysieke kenmerken, namelijk ook geheel eigen gedragskenmerken. Daarom is het belangrijk om dit in beschouwing te nemen, voor u valt voor een kitten.

Geeft u een 2e kans aan een kat uit het asiel of wordt het een kitten?

Aan beide keuzes zitten voor- en nadelen. Een kat kost geld, soms bij de aanschaf, maar vooral ook de rest van zijn leven. Een gratis op te halen kitten lijkt voordeliger, maar moet bij de nieuwe eigenaar tweemaal gevaccineerd worden, meermaals ontwormd worden, en in de meeste gevallen gesteriliseerd of gecastreerd worden. Bij het adopteren van een kitten of kat uit het asiel worden vaak adoptiekosten in rekening gebracht, maar deze dieren zijn wel al reeds ontwormd en gevaccineerd. Soms krijgt u zelfs (flink) korting op de sterilisatie of castratie op latere leeftijd.

Spelen is voor een kat heel belangrijk

Hij beoefent hiermee zijn jachtgedrag. Daar moet dus ook veel aandacht aan besteed worden.

Verder

Houdt u daarbij ookk rekening met vakanties: wie verzorgt het diertje dan?
Kortom: het is erg belangrijk om goed na te denken bij de aanschaf van een kat.
Veel gedragsproblemen eindigen voor de kat in het asiel, terwijl dit vaak voorkomen had kunnen worden. En mocht het ondanks de goede zorgen bij de opvoeding toch nog mis gaan: veel gedragsproblemen zijn op te lossen!

Sterkliniek dierenartsen Hillegom wil graag haar steentje om het samenleven met de kat en de mens zo plezierig mogelijk te maken voor beide partijen. Hiertoe verdiepen wij ons niet alleen in de gezondheid, maar ook het gedrag van katten.
Heeft u vragen over de aanschaf van een kat, over de opvoeding, over bepaald gedrag van uw kat of over andere kattenweetjes, neemt u dan gerust contact met ons op.