Kattenaids of FIV bij de kat

Kattenaids of FIV:

Kattenaids virus of FIV (Feline Immunodeficiëntie Virus) is wereldwijd een belangrijke veroorzaker van ziekten bij de kat. Het virus wordt overgebracht via bloed en sperma. Net als bij mensen kunnen katten (langdurig) drager zijn, zonder daadwerkelijk symptomen te hebben. Zeker wanneer zij nog maar kort geleden werden besmet met het FIV virus. Sterker nog, bij sommige dieren komen we er nooit achter of zij FIV positief zijn, simpelweg omdat er helemaal geen klachten zijn. Deze katten hebben dus ook een normale levensverwachting. Hoewel dit uiteraard nooit helemaal te voorspellen is. Helaas zal het merendeel van katten met kattenaids of FIV vroeg of laat ziek worden. Dit heeft alles te maken met het vechtende katers FIV besmettingimmuunsysteem wat langzaam maar zeker steeds slechter wordt. Het virus is niet overdraagbaar op mensen.

Risico groepen:

Wanneer katten niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn en vrij zijn te gaan en staan waar ze willen lopen zij meer risico. Katers zullen vechten, poezen laten zich dekken. Fokkers zijn erg alert op hun fokdieren en een goede fokker zal dan ook zeker de moeite hebben genomen de dieren eerst te testen alvorens ze in te zetten in de fokkerij. Door testen, castreren en steriliseren wordt besmetting zo veel mogelijk beperkt.

Symptomen van kattenaids of FIV:

Niet altijd is er direct een vinger op te leggen of de kat “gewoon” ziek is of leidt aan kattenaids. Onderzoek en tests kunnen uitwijzen of het ziek zijn op zichzelf staat of te herleiden is naar kattenaids. Toch zijn er een aantal zaken waar wij in de kliniek erg alert op zijn.

In de 1e 2 tot 4 weken kan de kat een korte periode ziek worden. Koorts, opgezette lymfeknopen, niet lekker in zijn of haar vel zitten. Meestal gaat dit vanzelf weer over en de kat lijkt gezond. Maar…draagt uiteraard het virus met zich mee.ontstoken tandvlees door aids

 • Slechtere wondheling, chronische ontstekingen (bijvoorbeeld in de bek).
 • Allerlei infecties. Bijvoorbeeld op de huid of in maag/darmen maar ook oog en luchtweginfecties.
 • Verschillende vormen van kanker in het bloed of beenmerg.
 • Koorts.
 • Geen eetlust.
 • Benauwdheid of moeite met ademhalen.
 • Zeer sloom en slap zijn.
 • Vocht in de buikholte.
 • Vermagering.
 • Problemen in het zenuwstelsel waardoor er gedragsverandering kan ontstaan of de kat toevallen krijgt.
 • Infecties komen steeds terug of verergeren. Ook zullen veel infecties niet reageren of verdwijnen na behandeling.

Diagnose kattenaids of FIV:

Om erachter te komen of de verdenking van kattenaids of FIV terecht is, is bloedafname noodzakelijk.laboratiorium

Kattenaids of FIV kan ontdekt worden door diverse bloedtesten. Uitslagen van deze tests kunnen in sommige gevallen niet 100% betrouwbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer de kat in de beginfase van de infectie besmet wordt. Het beste is om dan 8 tot 12 weken later nog eens te testen. Het kan gebeuren dat de test negatief is. De test geeft dan aan dat de kat niet besmet zou zijn. Wanneer de kat wel symptomen heeft en dus toch echt verdacht wordt van FIV, wordt het bloedmonster naar een extern en gespecialiseerd laboratorium gestuurd. Daar worden dan andere testmogelijkheden gebruikt.