Overgewicht bij hond of kat…

Wanneer heeft mijn hond of kat oveovergewicht kat op weegschaalrgewicht…

Als baasje of verzorger van een huisdier is het vaak lastig te zien of het dier nu te dik is of niet. Overgewicht ontstaat geleidelijk en wanneer je je dier dagelijks ziet, valt dat niet eens meer op.  Toch kun je het als oplettende verzorger wél herkennen. Bovendien kan men in onze kliniek altijd een afspraak maken voor onze uitgebreide Slim Fit Consulten. Een gratis service waarmee wij baasje motiveren om dieren weer op het juiste gewicht te krijgen. Dit jaar organiseren wij voor de eerste keer zelfs een echt Slim Fit Challenge! Doe mee en misschien wint jouw dier dit jaar een maand gratis voer!

Hieronder een aantal herkenningspunten.

  1. Gedragsverandering als een slecht humeur.
  2. Luiheid, het nergens zin in hebben.
  3. Veel slapen.
  4. Moeilijker lopen.
  5. Verminderd uithoudingsvermogen.
  6. Veel hijgen.
  7. Sneller last hebben van de warmte.

Bodyscorebodyscore bij hond of kat

Om overgewicht beter in beeld te brengen gebruiken we de zogenaamde “body-score”. Dit uiteraard in combinatie met het weegmoment op de weegschaal. Met behulp van de bodyscore kan men zien hoe hond of kat eruit kan zien in de ideale situatie. Door de plaatjes te vergelijken met de hond of kat in huis wordt overgewicht makkelijker te herkennen.

 

Problemen door overgewicht bij hond of kat.

Diabetes Mellitus

Net als bij mensen is overgewicht bij dieren absoluut ongezond. Ook onze huisdieren ontwikkelen door overgewicht vervelende lichamelijke problemen die zelfs blijven bestaan als het dier wel op het goede gewicht is. Suikerziekte is daar één van.

Hartproblemen

Hartproblemen kunnen het gevolg zijn van overgewicht. Het hart moet tenslotte veel harder werken om het “te grote” lichaam van zuurstofrijk bloed te voorzien. Slijtage aan het hart komt veel voor bij te dikke dieren. Het hart draait onnodig veel overuren en dat is niet zonder gevaar.

Risicopatiënten

Te dikke dieren zijn bijzonder risicovolle narcose patiënten. Zij dragen nog meer risico dan bijvoorbeeld heel oude patiënten. Narcoses worden veel trager door het lichaam afgebroken. Dit omdat narcosemiddelen opgeslagen worden in lichaamsvet. Ook ademhaling en hartslag hebben meer te lijden onder het gewicht van te dikke dieren tijdens diepe slaap als narcose.

Beweging en gewrichtsproblemengewrichtspijn hond

Te dikke dieren zijn gewoonweg te zwaar voor hun skelet en gewrichten. De gewrichten en het skelet is precies afgestemd op een ongeveer ideaal gewicht. Gewicht wat daarboven komt is extra ballast voor de gewrichten. Dieren die te zwaar zijn bewegen minder graag omdat dit hen pijn doet in de gewrichten. Door minder te bewegen wordt het dier makkelijk nog dikker. Zo is de cirkel rond.

Vacht en huidproblemen

Vaak hebben te dikke dieren schilferige of klitterige vachten. Dit komt onder andere omdat zij zich niet meer over het hele lichaam goed kunnen wassen of schoonhouden. De huid zal gaan jeuken en irriteren op bepaalde plekken. Ook ligplekken of eeltplekken zijn vaak het gevolg van zwaarlijvigheid. Teveel druk op de huid zorgt voor eeltvorming of een slechte doorbloeding. De plekken zullen op den duur pijnlijk worden en zorgen voor nog meer ongemak.

Vetbulten

Dieren die veel vetopslag hebben, dus te dikke dieren, ontwikkelen meer dan andere dieren vetbulten onder de huid. Dit zijn goedaardige bulten die langzaam groeien. Vetbulten kunnen erg in de weg gaan zitten tijdens het bewegen, liggen of zelfs bij het ademhalen. Dit wanneer zij in de hals groeien. Regelmatig moeten wij te zware dieren dan ook noodgedwongen opereren.

Dierenwelzijn in het gedrang

Wanneer het dier te dik is voelt het zich vaak niet erg gelukkig. Natuurlijk zijn die extra maaltjes of koekjes heerlijk maar uiteindelijk zijn dikke dieren diep ongelukkig. Dieren willen zich kunnen bewegen zonder belemmering en dat kan bij te dikke dieren niet goed. Al het hierboven genoemde maakt dat dieren de lol in het leven zullen verliezen. Hoe vrolijk ze ook mogen lijken…

Hoe ontstaat overgewicht…

Energierijke voeding van superieure kwaliteit, tussendoortjes of mee eten met de pot. Te weinig beweging! Wanneer de hoeveelheid beweging er niet voor zorgt dat al die energie wordt verbrand…wordt het net als bij mensen…omgezet in vet. Vetopslag maakt dik. Te dikke dieren lijden hier flink onder. Gewrichten en rug worden steevast overbelast. Hierdoor ontstaat pijn tijdens het bewegen. Reden voor het dier om nog minder te bewegen. Als de lieve baas dan het dieet én bewegingspatroon niet aanpast zal het dier alleen maar groeien. En dat is in dit geval niet positief bedoelt. Dikke dieren kampen vaak onnodig met gezondheidsproblemen. Afslanken geblazen dus!

Hond of kat met overgewicht…wat nu…

Aan de slag! Maar hoe doe je dat nu weer op verantwoorde wijze? Wanneer we de hond of kat ineens veel minder te eten geven blijft het dier de hele dag hongerig of begint zelfs met het stelen van voedsel. Daarbij, wanneer een hond of kat te snel afvalt ontstaan er fysieke problemen. Afslanken moet dus verantwoord en op de juiste manier worden gedaan. Hiervoor is de juiste voeding én een goed plan nodig. Gelukkig weten wij raad. Bij ons kan iedereen terecht voor een gratis Slim Fit consult. Een uitgebreid consult dat wordt afgenomen door onze collega Jasmijn Maerten. Zij weet alles over overgewicht bij dieren en begeleid de baasjes hier zeer goed in.

Geen kosten voor het Slim Fit Consult:schattig wit hondje

Nee, absoluut niet! Als dierenkliniek zijn wij alle dagen bezig met het welzijn en de gezondheid van dieren. Wij zien graag gelukkige dieren met zo min mogelijk kwaaltjes of andere zaken die het levensplezier benadelen. Wij steken graag energie in die zaken die werkelijk een verschil maken. Tenslotte hebben wij alle kennis in huis en een belangrijke taak van ons als deskundigen is het delen van zoveel mogelijk kennis.