Osteopathie en Chiropractie

Osteopathie en Chiropractie:                         ingrid

Indicaties
Een consult heeft niet alleen een preventieve waarde; ook aandoeningen die de behandeling van een dierenarts behoeven kunnen sneller genezen als een osteopaat en/ of chiropractor een eventuele hoger gelegen oorzaak kan herstellen, waardoor ook de kans op recidief vermindert. Alle chronische of recidiverende aandoeningen zijn verdacht van een “hogere” oorzaak tot het tegendeel bewezen is. Denk hierbij niet alleen aan aandoeningen van het bewegingsapparaat; ook dieren met internistische problemen kunnen baat hebben bij een consult. Osteopathie en/ of chiropractie dienen niet gezien te worden als een alternatief voor de dierenarts maar als een aanvulling als er al problemen zijn en als preventief “onderhoud”.

Nazorg
Een osteopathische en/ of chiropractische behandeling herstelt de doorbloeding en zenuwvoorziening en verbetert daarmee de afvoer van gestapelde afvalstoffen uit het probleemgebied en de aanvoer van zuurstof en voedingstoffen. Het maximale resultaat van een behandeling is dan ook niet direct bereikt, maar is afhankelijk van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Herhaling van het consult vindt plaats zo’n 3 weken na de eerste behandeling, dan is het maximale effect van die eerste behandeling zeker bereikt en kan onderzocht worden wat er aan problemen resteert. Afhankelijk van eventuele pathologische aandoeningen (HD, ED, LSI etc.) en het eventueel herstellen van een orthopedische operatie wordt afgesproken wat een ideaal bewegingsschema is voor het dier.

Therapeutische Laser:

Laser therapie is wetenschappelijk bewezen effectief in pijnbestrijding, ontstekingsremming en het bevorderen van celgenezing (bij wonden, post-operatief maar ook bij peesblessures). Laser kent geen bijwerkingen en wordt als aangenaam ervaren door het dier, vanwege de ontwikkelde warmte en afname van eventuele zwelling. De enige contra-indicatie is een kwaadaardige tumor (vanwege de stimulatie van celgroei).

Specifieke indicaties bij de hond en kat:
1. Lumbosacrale instabiliteit (LSI). Bij honden heeft Laser met name bewezen effectief te zijn bij LSI, door het wegnemen van zwelling en reactie ter plaatse. LSI gaat vaak gepaard met afname van de bespiering van de achterhand, slappe kniebanden en het risico van voorste kruisband laesies.
2. Postoperatief. Vanwege de pijnbestrijding en afname van zwelling en de stimulatie van celgroei. Meestal slechts enkele behandelingen nodig.
3. Otitis externa. Geheel dichtzittende gehoorgangen worden door de Laser behandeling geopend en zijn dan toegankelijk voor locale therapie. Ook de pijnbestrijding en ontstekingsremming zijn hierbij uitermate nuttig.
4. Hotspot oftewel lik-dermatitis. Na een eenmalige behandeling is de jeuk weg en is de plek droog en minder rood.
5. Tendinitis (peesontsteking).
6. Artrose. De eerste weken wordt 3 x per week behandeld. Later kan afgebouwd worden tot 1 x per 2 weken of 1 x per maand. Het kan, vanwege de chronische conditie, enkele maanden duren voor het effect duidelijk is
7. Acute condities zoals hernia, fracturen, open wonden etc.
Afhankelijk van de indicatie wordt in de meeste gevallen de eerste week 3 x per week behandeld. Dat kan worden afgebouwd worden tot 1 x per 2 weken of 1 x per maand.

Zie voor alle informatie: www.ingridvanalten-osteopathie.nl