Bloeddrukmeting

Te hoge bloeddruk bij de kat                                      bloeddrukmeting bij de kat

Ondanks het feit dat onze katten vaak een gezonder voedingspatroon hebben dan hun
baasjes, omdat ze geen alcohol drinken, niet uitgebreid dineren of patat eten met een ijsje toe,
ontwikkelen ze toch vaak een hoge bloeddruk op oudere leeftijd.

Oorzaak
Te hoge bloeddruk kan ‘ primair’ ontstaan, zonder aanwijsbare oorzaken. Maar vaker is het een gevolg van slecht functionerende nieren, hartlijden, suikerziekte, afwijkingen aan de schildklier of bijnierhormoon. Wanneer er een te hoge bloeddruk wordt gemeten, is het dan ook belangrijk om bovenstaande oorzaken te onderzoeken en deze te behandelen.

Gevolgen
Een te hoge bloeddruk heeft schadelijke effecten op het lichaam. Door de te hoge druk wordt er ‘goed’ nierweefsel vervangen door ‘ bindweefsel’, waardoor de nierfunctie achteruit gaat.
Ook het hart heeft te lijden onder een hoge bloeddruk, evenals de ogen. Bij een te lang bestaande hoge bloeddruk bestaat er een risico dat het dier ‘plotseling’ blind wordt door loslating van het netvlies. En ook de hersenen kunnen beschadigd raken door bv hersenbloedingen met ernstige gevolgen.

Behandeling
De bloeddruk bij de kat wordt gemeten aan de voorpoot met behulp van een Doppler-bloeddrukmeter. Wanneer de bloeddruk te hoog is, krijgt uw kat medicatie voorgeschreven die de bloeddruk verlaagt (amlodipine, merknaam: (Norvasc Ò ). Als de bloeddruk te snel verlaagt of teveel verlaagd wordt, dan kan dit gevaarlijk zijn voor uw dier. Daarom is het belangrijk om onder controle te blijven bij de dierenarts en regelmatig de bloeddruk te laten controleren. Naast medicatie adviseren wij u ook een dieet dat zoutarm is en lage hoeveelheid eiwitten bevat, namelijk Royal canin renal kat.

Normale bloeddruk bij de kat: 110- 145 mm Hg, behandelen vanaf:  150-160 mm Hg.
Hoe vaak controleren?
Bij katten van 7 jaar en ouder komt hoge bloeddruk erg vaak voor. De reden daarvoor is dat oudere katten veelvuldig last krijgen van de aandoeningen die hoge bloeddruk veroorzaken. Aangezien de gevolgen van hoge bloeddruk bijzonder ernstig zijn en hoge bloeddruk op zich goed behandelbaar is, dient bij katten van 7 jaar en ouder jaarlijks de bloeddruk gecontroleerd te worden. Bij katten van 11 jaar en ouder is dat zelfs 2 x per jaar. Indien er eenmaal hoge bloeddruk geconstateerd is, dient de bloeddruk 4 x per jaar gecontroleerd te worden ter controle van de werking van de ingestelde medicatie.

U kunt bij ons in de kliniek terecht voor een bloeddrukmeting, waarbij de Doppler-techniek wordt gebruikt.