Laboratorium onderzoek

Onder laboratoriumonderzoek verstaan we bloed, urine- en ontlastingsonderzoek en ook weefselcellen onder de microscoop.
Omdat we veel van deze onderzoeken direct in onze kliniek kunnen uitvoeren, betekent het dat we minder lang op de uitslag hoeven wachten en sneller een diagnose kunnen stellen en dus de juiste therapie kunnen geven.

Bloedonderzoek.
Er kunnen vele verschillende redenen zijn om bloedonderzoek te doen.
Bijvoorbeeld als uw dier de laatste tijd meer drinkt, slomer is, vermagert, braakt, meer of juist niet eet of hij/ zij uitgebreid onderzocht wordt voorafgaand aan een narcose.
En zo zijn er nog heel veel meer problemen, waarbij bloedonderzoek verstandig is om te doen.
Bij ons in de kliniek kunnen de orgaanfuncties, de rode- en witte bloedcellen en de elektrolyten(zouten) in het bloed worden onderzocht, evenals hormoonbepalingen.


 

Urineonderzoek.
Onderzoek van urine van het dier geeft veel informatie over het eventueel bestaan van een blaasontsteking, blaasgruis, de nierfunctie en bepaalde stofwisselingsziekten.
Het is belangrijk dat de urine zo vers mogelijk wordt onderzocht.
U kunt met een urinemonster op elk tijdstip tijdens openingsuren terecht aan de balie.


 

Ontlastingsonderzoek.
Bij klachten van diarree, braken en ook vermageren kan het erg belangrijk zijn de ontlasting te onderzoeken op aanwezigheid van parasieten, slechte bacteriën of het nader bekijken van de vertering. Om de ontlasting op te vangen kunt u bij ons speciale buisjes ophalen met een “lepeltje” erin. Hiermee wordt de hygiëne bewaakt en voorkomt u voor uzelf én de onderzoekers onnodig nare luchtjes.
De meeste tests kunnen direct bij ons in de kliniek worden uitgevoerd.


 

Weefselcellenonderzoek / Cytologie.
Bij onderzoek van huidproblemen, gezwellen, afwijkende organen of vocht in de buik of de borstholte kunnen we cellen uit het probleemgebied onderzoeken onder de microscoop.
We kunnen dit onderzoek in onze kliniek doen, maar ook besluiten we vaak deze onderzoeken te laten uitvoeren door een specialist aan de Universiteit van Utrecht.


 

Bacteriologisch onderzoek en schimmelkweek.
Wij zijn uitgerust met het apparatuur om bacterien en schimmels onder, voor hen, optimale omstandigheden te laten groeien. Op die manier weten wij om welke bacterie of schimmel het gaat. Hierdoor kunnen wij een doelgericht behandelplan opstellen.