Röntgenologie

Onze locatie Hillegom is in het onmisbare bezit van een digitaal röntgenapparaat.
Deze maakt haarscherpe foto’s, waardoor op een zeer snelle manier een mogelijk probleem in het lichaam in beeld kan worden gebracht. De röntgendiagnostiek is bij uitstek geschikt voor onderzoek aan de botten, maar ook voor onderzoek aan de buik, de borstholte, de keel en de tanden en kiezen is deze techniek geschikt.

Een ander voordeel van deze digitale techniek is dat deze foto’s direct gekoppeld worden aan de patiëntenkaart, waardoor alle verzamelde informatie altijd direct beschikbaar is. Daarbij is het door digitale röntgen mogelijk om op een zeer korte termijn een beoordeling van een specialist te verkrijgen. De foto’s kunnen immers digitaal via het netwerk verzonden worden. Ook als eigenaar hoeft u niet lang te wachten om samen met één van onze dierenartsen de foto’s en bevindingen te bespreken. Wilt u de foto’s zelf graag in bezit dan kan dat ook, ze kunnen per email verzonden worden of de foto’s laten branden op een cd.

Officiële HD en ED foto’s

Heupdysplasie ( HD) en elleboogdysplasie ( ED) zijn veel voorkomende aandoeningen bij honden.
HD-foto’s en ED-foto’s worden om de volgende redenen gemaakt:
•  Fokkerij
•  Preventief in verband met hondensport
•  Acute of chronische (pijn)klachten

Voor de fokkerij is het verplicht om de röntgenfoto’s objectief te laten beoordelen door een team van deskundigen ( radiologen,orthopeden).
Daarom worden alle officiële HD-foto’s onder exact gelijke omstandigheden gemaakt, worden ze door ons op Cd-rom gebrand en naar de Raad van Beheer, afdeling GGW, opgestuurd voor officiële beoordeling.
Conform de regels van de F.C. I. dient de hond voor het laten maken van HD-röntgenfoto’s 12 maanden oud te zijn.
Voor enkele grote rassen, die pas later volgroeid zijn, geldt een minimum leeftijd van 18 maanden.

Wanneer u een afspraak heeft om officiële HD of ED foto’s te laten maken verzoeken wij het volgende mee te nemen:
•  Lichtechte kopie van de officiële stamboom
•  Eigendomsbewijs

Voor officiële HD of ED foto’s moet de hond voor de zekerheid nuchter zijn.
Omdat we de röntgenfoto’s digitaal en dus razendsnel ( binnen 30 seconden! ) ontwikkelen proberen we altijd eerst zonder roesje de HD-foto te maken.
Voor officiële ED-foto’s is het in de meerderheid van de gevallen verstandig om een roesje te geven. Dit is prettiger voor de hond en werkt sneller en effectiever voor de dierenarts omdat uw hond dan 8 opnames moet ondergaan in verschillende dwangposities.