Vuurwerkangst bij de hond

Vuurwerkangst bij de hondvuurwerkangst hond

Ieder jaar loopt men er weer tegenaan. De vuurwerkangst bij de hond. Het begint vaak al halverwege november. Wanneer her en der al een knal te horen is en het echte vuurwerk nog moet beginnen. De hele maand december zet dit voort tot de grote knaldag zelf.

De hond weet gewoon niet wat hem of haar overkomt en dat is ook niet zo gek. Tegen vuurwerkangst valt zeer slecht te trainen. Dit komt omdat het vuurwerk geknal niet tot de geen dagelijkse kost is maar incidenteel voorkomt. Wanneer vuurwerkangst bij de hond niet goed begeleid wordt resulteert dit vaak in angst voor harde geluiden. Denk aan onweer, verkeer of zelfs het voorbij komen van een rolemmer kan voor stress zorgen. Om dit te voorkomen ligt er een grote taak voor de baasjes. Voorkom dat de vuurwerkangst zich ontwikkelt en help de hond wanneer de vuurwerkangst er nu eenmaal toch ingeslopen is. Wanneer de hond angst ervaart kan zich dat op verschillende manieren laten zien.

 • De hond wil vluchten en kruipt weg (op plekken waar het eigenlijk niet kan…)
 • De hond wil in de aanval en begint te blaffen richting het vuurwerk (wat zeker niet wenselijk is…)
 • De hond wil alleen maar stijf tegen u aanzitten rillen (gedeelde smart is halve smart…)

Kortom onrustige, andere gedragingen dan normaal wat voor behoorlijk wat verstoring en onrust voor de omgeving en het dier zelf zullen zorgen.

Training ter voorkoming van ontwikkeling van vuuwerkangst:

 • Voorkom dat de hond een nare ervaring opdoet tijdens waarnemen van vuurwerk of ander hard geluid. Pijn, paniek, correctie of stress.
 • Houd een speeltje of voertje bij de hand om de hond direct een aangename ervaring te kunnen geven tijdens het waarnemen van vuurwerk of ander hard geluid.
 • Bij flinke schrikreactie, de hond direct afleiden, spelen, stukje rennen (niet vluchten), aandacht van de hond vragen en krijgen.
 • Neem afstand van het lawaai, speel met de hond, houdt de aandacht vast en verklein stukje bij beetje de afstand tussen de knallen en de hond.
 • Neem geen enkel risico en zorg ervoor nooit te dicht in de buurt van het vuurwerk te komen.

Omgaan met de hond tijdens de jaarwisseling:

 • Ruim voor de jaarwisseling even goed uitlaten
 • Geef de hond de eigen, herkenbare, vaste plek in huis met iets te doen. Kauwkluif o.i.d. Maak van deze plek meteen ook de meest comfortabele in het hele huis.
 • Voorkom dat de hond steeds achter iedereen aanloopt. Neem de hond niet op schoot, ook al lijkt troost bieden de enige optie.
 • Troosten bevestigd het gevoel van de hond. De hond wordt beloont voor angstig gedrag en zal dit gedrag gaan herhalen in andere situaties. In de hoop dat het beloont wordt.
 • Corrigeren is absoluut geen optie. Door angstgedrag te corrigeren zal de angst voor de situatie alleen maar toenemen.
 • Doe wat simpele oefeningen met de hond waarvan zeker is dat deze uitvoerbaar zijn. Beloon uitgebreid voor goed gedrag. Hierdoor wordt de hond wat zelfverzekerder.
 • Geef zelf het goede voorbeeld. Laat zien dat het geknal u weinig uitmaakt.
 • Wees vriendelijk voor de hond, door te negeren kan de angst een eigen leven gaan leiden. Stuur de hond naar de eigen plek en geef de hond iets te doen.

Training met geluidseffecten:

Honden vertrouwd en bekend maken met harde geluiden als vuurwerk is een kwestie van zeer op tijd beginnen. Eigenlijk van jongs af aan zouden honden regelmatig geprikkeld kunnen worden door hardere geluiden. Wanneer eigenaren hier zelf zeer relaxed mee omgaan of de geschrokken hond snel op andere gedachten kunnen brengen is dit het meest succes verzekerd. Honden vlak voor de jaarwisseling trainen door ze harde geluiden te laten horen is niet echt een optie. De kans dat honden hierdoor meer stress ervaren is zeer groot. Het aanbieden van harde geluiden moet zeer gedoseerd en voorzichtig gebeuren. Daarnaast moet er naast het aanbieden van de harde/vreemde geluiden ander gedrag aangeleerd worden. Schakel hiervoor ruim van te voren (2 maanden) de hulp in van een gedragstherapeut. Hondenschool Wereldhond geeft ruim voor de jaarwisseling lezingen en aansluitende workshops hierover.

Medicatie vanwege vuurwerkangst:

Er zijn verschillende producten op de markt die de hond kunnen helpen minder angst voor vuurwerk te ervaren. Vaak is het zaak om ruim op tijd (6 weken) voor de jaarwisseling te starten met bepaalde medicatie. Zonder goede training en begeleiding blijft het resultaat van de medicatie vaak minimaal. We hebben het nu over angstremmende middelen. Wij schrijven geen medicatie voor die het dier volledig zal verslappen terwijl waarneming van de angstprikkel bestaat. Er bestaat geen medicatie om angst volledig weg te nemen. Wel kan de combinatie van verschillende producten een zeer optimaal resultaat geven. Zo worden de producten Alprazolam en Sileo ingezet vlak voor de jaarwisseling. Het beste resultaat wordt met deze medicatie verkregen in combinatie met vooraf langduriger gebruik van onderstaande producten.

Voor begeleiden van vuurwerkangst bij katten klikt u hier…

Hoe aangenamer de ervaring, hoe prettiger de jaarwisseling!