Spoed!

24 7

0252-518020

Wanneer spreken we van spoed?

Onze interne dienstregeling geldt 24/7, wij staan dus altijd voor u klaar. En niet alleen voor u als ingeschreven cliënt  bij ons, maar wij zijn ook de spoedkliniek voor de Pets Health klinieken ( Vijfhuizen en Noordwijkerhout) en voor de klinieken aan de Hoofdvaart, de Ijweg en de Reina Prinsen Geerligsdreef in Hoofddorp. Onze bereikbaarheid buiten de reguliere tijden is uitsluitend bedoeld voor dringende en spoedeisende hulp. Wij vragen u hier dan ook rekening mee te houden .  Kosten van spoedconsulten en behandelingen worden niet op rekening gezet maar direct voldaan. Wanneer u belt en er wordt niet direct opgenomen, probeert u het dan nog eens; het is dan meestal zo dat de dierenarts  reeds bezig is met een spoedgeval.

Voor ieders gemak hebben wij in alfabetische volgorde spoedsituaties voor u neergezet.

  Direct contact opnemen ter voorkoming van ernstige complicaties of in het ergste geval…dodelijke afloop:

 • Aanrijdingen: Altijd even contact opnemen, ook al lijkt er op het eerste gezicht niets met uw dier aan de hand. Sommige “schade” openbaart zich pas in een later stadium.
 • Acute allergische reactie: Zwelling van huid op de kop, snel groeiende bobbels over het hele lichaam. Bij toenemende reactie vaak gepaard met jeuk, diarree en soms zelfs benauwdheid.
 • Benauwdheid : Blauwe tong, ademen met veel geluid, snakken naar adem. Het dier is in paniek en durft niet te liggen. Houdt hierbij zoveel mogelijk de hals gestrekt totdat u bij de praktijk bent. Dit kan ernstig long of harfalen zijn.
 • Bloedingen: Slagaderlijke bloedingen als gevolg van een wond zijn gevaarlijk. U ziet roze vers bloed uit de wond lopen of zelfs spuiten. Afklemmen met een verband, schone doek of met de hand boven de bloedingen. Interne bloedingen veroorzaken sloomheid, en zeer bleke slijmvliezen (tandvlees, oogwit, binnenkant oren). Interne bloedingen als gevolg van trauma of tumoren aan organen veroorzaken shock en uiteindelijk overlijden.
 • Braken en diarree: Hevig braken, zelfs op water kan duiden op opname van een (vreemd) voorwerp wat voor “verstopping” zorgt. Ook rekken en strekken hoort hierbij. Uitblijven van ontlasting kan maar ook diarree. Zeker bij pups moet contact opgenomen worden bij braken en diarree. Uitdroging ligt in de lijn der verwachting en het eventuele parvo virus mag nooit uitgesloten worden.
 • Brandwonden: Net als bij de mens bij een ernstige brandwond eerst goed afspoelen met water. Hoe sneller U koelt en spoelt, hoe minder schade er na afloop zal zijn. Brandwonden die 20-30 procent van het lichaamsoppervlak beslaan zijn dodelijk.
 • Epilepsie:  Een toeval waar geen eind aan lijkt te komen. Deze aanvallen vragen ontzettend veel van het lichaam en veroorzaken zuurstof tekort voor de organen.
 • Fracturen: Botbreuken, niet levensbedreigend wel ontzettend pijnlijk. Een breuk aan een poot is vooral te herkennen doordat het dier er niet op wil staan. Probeer uw dier te stabiliseren en kom richting praktijk. Uitstekend bot, niet aanraken, zo snel mogelijk komen.
 • Geboorte die stagneert: Na een half uur persen zonder resultaat neemt u even contact op. Bij stoppen met persen, door uitputting bijvoorbeeld terwijl het laatst geborene 1 tot 2 uur daarvoor werd geboren.
 • Hartproblemen. Benauwdheid, kortademigheid, productieloze hoest, afwezigheid van uithoudingsvermogen, braakneigingen na hoesten. Flauwtes, overdreven pompende ademhaling en blauwe tong. Snelle hulp met onder andere zuurstof kan levensreddend zijn. Wanneer hartfalen geconstateerd wordt zal het dier ook in de toekomst behandeld moeten blijven.
 • Maagtorsie/maagdilatie: Komt vooral bij de grote hondenrassen voor. Vaak wat magere en wat oudere dieren. Achter de ribboog blaast de buik zichtbaar op. Braakneigingen, hijgen, kwijlen en sufheid zijn nog meer verschijnselen. Deze uitermate pijnlijke situatie is absoluut levensbedreigend. Onmiddellijk contact opnemen wanneer u uw hond verdenkt van een maagtorsie.
 • Oog wat ineens uitpuilt of ernstig beschadigd is: Dit kan vooral bij kort schedelige rassen zoals Pekinees, Pers etc voorkomen. U dient het oog nat te houden met olie, melk of desnoods water. Afdekken met een in olie of vet gedrenkt, niet pluizend lapje. Hoe sneller U bij een dierenarts bent, hoe groter de kans is dat we het oog kunnen behouden.
 • Oververhitting (hyperthermie): Veel hijgen (zonder inspanning), omvallen en sufheid.  Komt voor in de zomer, na opsluiting in een auto, na een lange intensieve uitlaatbeurt zonder water in de buurt, Elke zomer op warme dagen worden we hiermee geconfronteerd. Snel afkoelen door met water te spoelen is levensreddend. Normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38-29 °C.
 • Plaskater: Zo noemen we de kater die niet kan plassen. Een zeer veel voorkomend probleem door urinewegverstopping. Vaak begonnen vanwege blaasgruis en hierop volgend de blaasontsteking. Symptomen zijn veel op de bak. Persen op urine, veel likken aan het geslachtsorgaan. In een vergevorderd stadium is braken en shock waarneembaar. Een levensbedreigende situatie. Snel handelen door de urineweg vrij te maken en infuus toedienen is levensreddend.
 • Vergiftigingen: Altijd bij bellen de verpakking met daarop vermeld de stofnaam bij de hand houden.
 • Verlammingen: Acute verlammingen kunnen door snel ingrijpen vaak goed behandeld worden. Direct contact opnemen dus.
 • Verwondingen: Hele kleine wondjes genezen natuurlijk vanzelf. Grote wonden die gehecht moeten worden kunt U beter direct laten herstellen. Een wond kunnen we het beste binnen ongeveer 6 uur na het ontstaan hechten. Als een wond wat ouder is kunnen we eerst de wondranden “opfrissen” voor we de wond gaan hechten. Geen paniek dus! Alleen bij wonden die flink bloeden dient snel ingegrepen te worden.

BINNEN 24 UUR HULP ZOEKEN:

 • Ongewenste dekking: Dit is geen spoed geval. Bij een ongewenste dekking moet er pas op de derde dag een injectie gegeven worden. Deze prik moet op de vijfde dag herhaald worden.
 • Toevallen (niet erg heftig!): Let op: heftige aanhoudende toevallen zijn een acuut spoedgeval (zie epilepsie).
 • Veel drinken/veel plassen: Ook dit is geen acuut spoedgeval. Neem bij bezoek aan ons altijd wat ochtendurine mee.
 • Verstoppingen(ontlasting):  Veel persen op ontlasting met weinig resultaat.

Bewaren