Steriliseren en Castreren kat

Steriliseren van de poes en castreren van de kater: sterileseren of castreren kat

Steriliseren en castreren van de kat kan veel problemen bij deze dieren voorkomen.  Een sterilisatie of castratie bij de kat is een relatief kleine ingreep met grote voordelen voor de kat en het baasje. Hieronder vindt u meer informatie over deze ingreep. Wanneer u een afspraak maakt voor sterilisatie of castratie van poes of kater, ontvangt u van ons een “operatiebrief”. Hierin vindt u alle informatie die u nodig heeft voordat u de poes of kater in onze vertrouwde handen achterlaat. Wanneer u eenmaal een afspraak wil maken voor het steriliseren of castreren. Adviseren wij u altijd een pre-anesthetisch onderzoek te laten doen bij het dier.

Sterilisatie Poes:

Het steriliseren van de poes is een ingreep die wij dagelijks doen. Wanneer de poes lekker slaapt onder narcose scheren en wassen we haar buik. Vlak onder de navel maken wij een klein sneetje of incisie. Dit sneetje is ongeveer 1 cm lang. Hierdoor kunnen wij in de buik van de kat komen en daar het eierstokje of ovarium afbinden van de baarmoederhoorn of uterus. Het eierstokje halen wij uit de buik van de kat. Deze handeling herhalen we bij het andere eierstokje. Wanneer beide eierstokjes uit de buik zijn verwijderd hechten we de buikwand, de onderhuid en de opperhuid van de poes weer dicht. Hierna kan de poes rustig en comfortabel bijkomen in onze opname ruimte. Hier ligt zij uit te slapen op een warmte mat en schapen vachtje. Zodra zij helemaal goed wakker is en haar temperatuur in orde is, mag zij weer naar huis. Meestal is de poes dan rond het middaguur weer thuis. En na een paar uurtjes alweer eten.

Castratie bij de kat:

castreren katHet castreren van de kat is een vrij kleine en eenvoudige ingreep. Zodra de kater lekker slaapt onder narcose beginnen we met het weghalen van de haren op de balzak of scrotum. Daarna wassen en ontsmetten wij de huid. We zetten 1 klein sneetje in de 1e bal of testikel en brengen deze bal door het sneetje naar buiten. Daar scheiden we het bloedvat van de zaadstreng en binden deze twee met elkaar af. De bal wordt met het restant van het bloedvat en zaadstreng verwijdert. Afgehechte bloedvat en zaadstreng trekken zich terug in het scrotum. Ditzelfde doen we bij de andere bal. De balzak wordt niet gehecht. De huid wordt wel tegen elkaar gedrukt en geneest ontzettend snel. Hechtingen zouden alleen maar irritatie geven in dit geval. Na de ingreep slaap de kater comfortabel uit in onze opname op de warmte mat en schapen vacht. Eenmaal wakker en warm genoeg mag hij weer huiswaarts. Daar is hij dan meestal dezelfde dag weer helemaal de oude en mag net als de poes na een paar uurtjes alweer eten.

Nazorg bij steriliseren en castreren kat:

De nazorg bij sterilisatie of castratie van de kat is voor de eigenaar minimaal. De hechtingen plaatsen we bij de poes onder de huid. Deze lossen vanzelf weer op (duurt zo’n 3 weken). Wanneer er twijfel is of de poes niet toch aan de wond zal gaan likken geven we een medical petshirt mee. Een soort rompertje voor dieren. Heel handig met drukkertjes en ruimte voor staart en poten. Dit is veel comfortabeler dan een kapje. Ons advies is om zowel poes als kater zo’n 2 dagen na de operatie binnen te houden. Dit vanwege de narcose. Soms reageren dieren daarna iets anders dan normaal. In het verkeer of om het huis kan de poes of kat dan misschien anders reageren op prikkels. Steriliseren en castreren van poezen en katers zijn ingrepen die over het algemeen voor zeer weinig complicaties zorgen. Na sterilisatie of castratie is het dier zeer snel weer de oude en in goede doen.

Voordelen van het steriliseren en castreren van de kat:

steriliseren katSteriliseren of castreren van de kat voorkomt niet alleen dat er nog meer poezen en katers komen. Nederland telt zo’n 3.5 miljoen (geregistreerde) katten… Gebleken is dat gesteriliseerde en gecastreerde dieren een langer en gezonder leven tegemoet gaan!

  • Eenmaal gecastreerd of gesteriliseerd zal poes of kat niet zo snel meer ver van huis gaan. Risico’s in het verkeer worden hierdoor stukken minder groot.
  • Ook zal er door de heren katers veel minder gevochten worden om de dames. Minder vechten betekent minder verwondingen.
  • Gecastreerde katers willen op een goed moment hun eigen territorium afbakenen. Dit doen zij door te sproeien. Het plassen tegen voorwerpen, muren of planten. De urine van de ongecastreerde kat heeft een zeer penetrante geur.
  • Poezen worden krols wanneer zij niet gesteriliseerd zijn. Elke 4 tot zes weken zo’n 7 tot 9 dagen. Dit gaat gepaard met veel kabaal en totaal ander gedrag.
  • Poezen die niet gesteriliseerd zijn kunnen melkliertumoren ontwikkelen, borstkanker bij de kat.
  • Daarnaast is er bij de niet gesteriliseerde poes grote kans op baarmoeder ontsteking.
  • En…door castratie en sterilisatie voorkomen we ook dat poes of kat het gevreesde katten aids virus op zal lopen.

Steriliseren of castreren voorkomt kattenaids:

Steriliseren of castreren van katten helpt mee om te voorkomen dat de kat besmet raakt met FIV ofwel kattenaids. Door vecht en vrijpartijen kunnen katten elkaar besmetten met het FIV virus. Kattenaids ofwel FIV genoemd heeft dezelfde gevolgen voor de kat als AIDS (HIV bij mensen). Het hele immuun systeem gaat eraan onderdoor en de kat wordt lange tijd ernstig ziek. Katten kunnen, net als mensen ook drager zijn van het FIV virus. Hierdoor merk je aan de kat op zich niet zo veel maar hij of zij besmet uiteraard wel zijn of haar partner. En…tijdens vechtpartijen waarbij katten elkaar verwonden wordt deze ziekte door bloed en speeksel overgedragen. Moederpoezen met kattenaids geven deze nare ziekte ook weer door aan hun kittens. Door te castreren en steriliseren worden aanzienlijk veel problemen voorkomen.