Stress bij de kat

Stress bij de kat… Hoe kan dat…?

Stress bij de kat is iets waar wij in de kliniek veel mee te maken hebben. Logisch, veel katten zitten nu stress voor kat bij de dierenartseenmaal niet te wachten op een bezoekje aan de dierenarts. En dan hebben we het nog niet eens over het ritje in de auto. Ook wanneer wij katten vanwege ziekte moeten opnemen ervaren zij stress. Helaas is het zo dat katten niet alleen stress ervaren in een vreemde omgeving. Er zijn ook katten die chronisch lijden onder stress terwijl ze gewoon thuis zijn. Chronische stress is niet gezond en daarom helpen wij graag een handje mee door verzorgers te adviseren.

De ene kat is de andere niet…

De ene kat is heel relaxed terwijl de andere om het minste geringste al in de hoogste boom zit. Wat zou het verschil kunnen maken?

Voor de kat is het belangrijk een zekere controle te hebben over de situatie waar hij of zij zich in bevind en hierop te kunnen reageren. Wanneer de kat dit niet kan of in ieder geval het gevoel heeft dat dit niet kan…ontstaat stress bij de kat.

Er zijn verschillende factoren die het stressgehalte bij katten al vanaf de geboorte bepalen en die het volwassen leven beïnvloeden.

Een goed begin is het halve werk:stress bij de kat

Tijdens de socialisatieperiode van het kitten (die tussen de 2e en 7e levensweek plaatsvindt) kan al stress bij de kat ontstaan. In deze periode hoort het kitten te leren hoe te reageren op gebeurtenissen en prikkels. Wanneer voldoende prikkels worden aangeboden en de omgeving hier ontspannen op reageert zal het kitten dit ontspannen gedrag overnemen en aanleren. Jong geleerd is oud gedaan!

Je kunt je voorstellen dat wanneer ‘n kitten uit een prikkelarme omgeving komt, hij of zij veel mist in die sociale ontwikkeling. In plaats van om te kunnen gaan met bepaalde prikkels zullen zij, op later leeftijd niet weten wat hen overkomt. Stress, angst of ander gedrag wat minder wenselijk is is dan het gevolg. Werk aan de winkel dus wanneer er kittens geboren zijn.

Interactie tussen kat en verzorger:

De kat wil gewoon graag weten waar hij of zij aan toe is. Wanneer dit niet het geval is ontstaat stress bij de kat. Dat geldt ook voor hoe het baasje of de baasjes op de kat reageren. Steeds wisselende reacties van de baasjes of onduidelijkheid in de “huisregels” geven stress. De kat probeert te reageren op de situatie maar het resultaat is steeds anders. Dat geeft stress. De kat weet niet meer wat te doen. Zelfs al was de kat prima gesocialiseerd.

Interactie tussen kat en omgeving:Kattenkliniek Hillegom

Katten houden vaak niet van verandering. Zolang alles blijft als het is weet de kat aardig de weg in en om het huis. Besluit je dan als eigenaar ineens te gaan verbouwen, op vakantie te gaan, kinderen te krijgen, van partner te wisselen of wat dan ook..Tja…dat kat reden zijn voor de kat om in de stress te raken. Goed gesocialiseerde katten spelen vaak makkelijker in op nieuwe situaties maar dat is bij grote veranderingen niet altijd een garantie.

Samenwonen met andere dieren:

Hoeft helemaal geen probleem te zijn voor de goed gesocialiseerde kat maar…Zodra er strijd komt over de voer of kattenbak kan stress ontstaan. Net zo goed als om bepaalden ruimten wordt gestreden of wanneer er onvoldoende vluchtmogelijkheden zijn. Dit zijn uiteraard factoren die voor eigenaren best goed aan te passen zijn.

Kattengedragstherapie:ontspannen kat bij dierenarts Hillegom

Maar wil je meer informatie hoe je jouw gestreste kat een beetje gelukkiger kunt maken…Neem dan contact op met onze kattengedragstherapeute Rachel Scheulderman via 0252-518020 of kijk even op onze website bij onze Kattenkliniek. www.sterkliniekdierenartsenhillegom.nl