Suikerziekte bij kat of hond.

Suikerziekte bij huisdierendiabetes hond en kat

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte bij de kat is eigenlijk een welvaartsziekte. Net zoals we dit bij bepaalde Diabetes patiënten bij mensen zien. Het komt voornamelijk voor bij de minder actieve dieren. Dieren die daardoor, of door het verkeerde voedingspatroon, overgewicht hebben. Bij doerem met suikerziekte ofwel Diabets Mellitus is het volgende aan de hand.

Suikerziekte door niet goed werkende alvleesklier of pancreas.

De alvleesklier (Pancreas) is verantwoordelijk voor de productie van het hormoon insuline. Een stofje dat helpt bij het omzetten van suiker in glucose. Oorzaken kunnen, overgewicht, ouderdompankceas kat of een ontsteking zijn. Insuline zorgt ervoor dat suikers glucose worden. Nu kunnen suikers via de bloedbaan worden opgenomen in organen, weefsel en cellen. Vanaf dan spreken we dan ook niet meer van suiker maar van glucose. Glucose is een belangrijke energiebron voor het lichaam. Wanneer een tekort aan glucose ontstaat in weefsel en cellen komen de hond en de kat in de problemen.

Om het gebrek aan de juiste energie te compenseren zal het lichaam van de hond of kat dan energie halen uit lichaamsvet. Hierdoor ontstaat dan vermagering. Maar helaas zal dit het dier niet helpen om weer van de suikerziekte af te komen… Daarbij zal het glucosegehalte in het bloed te hoog blijven. Door het gebrek aan insuline komen suikers niet in de cellen en blijft het in de bloedbaan.

Suikers in de bloedbaan zuigen veel vocht uit cellen. Hierdoor worden krijgt een suikerpatiënt dorst en wil meer drinken. Uiteraard wordt hierdoor ook meer geplast. In plaats van in de organen, het weefsel en de cellen, komt de suiker dus via de blaas weer buiten het lichaam terecht.

Hoe kun je suikerziekte herkennen?

Zo van de buitenkant lijkt er vaak niet veel aan de hand. Vaak gaat het om te dikke dieren of dieren die juist ineens veel afvallen. Toch kan dat laatste uiteraard ook hele andereoorzaken hebben.

 

Veel voorkomende verschijnselen zijn:

 • Veel drinken en veel plassen
 • Vermageren ondanks goed eten
 • Toename van de eetlust
 • Slechte conditie van de vacht
 • Soms, in een verder gevorderd stadium, sloomheid, braken en een snelle ademhaling.
 • Lusteloosheid

Gevolgen van onbehandelde of niet goed behandelde suikerziekte

Dieren waarbij suikerziekte niet wordt herkend of wel herkend is maar niet goed wordt behandelt kunnen flink gebukt gaan onder deze ziekte. Zelf overlijden ligt in de verwachting.

 • Wanneer de suikerziekte niet wordt behandeld zal het dier in een crisis terecht komen. Het dier eet niet meer, braakt en raakt uitgedroogd. De behandeling van deze crisis is erg intensief en vereist opname in onze kliniek. Zonder behandeling zal het dier overlijden!
 • Dieren met een slecht gereguleerde suikerziekte kunnen beschadigingen van de zenuwen en bloedvaten krijgen. Blindheid kan een gevolg hiervan zijn.
 • Slecht functioneren van bewegingsstelsel zoals doorzakken van de achterpoten.
 • Wonden genezen niet of heel langzaam.
 • Blaasontsteking of nierbekkenontsteking.
 • Wanneer men te weinig insuline geeft volgt instorting. We noemen deze toestand een ketoacidose. Dieren moeten dan direct opgenomen voor infuus en kaliumcorrectie. Pas als het kaliumgehalte goed is, mag insuline weer toegediend.
 • Wanneer men teveel insuline geeft: Het suikergehalte wordt veel te laag. Nu gaat het lichaam zelf suiker aanmaken. Het suikergehalte in het bloed stijgt dan snel. Bij bloedonderzoek lijkt het, of er te weinig insuline is gegeven. Maar…het dier krijgt te veel insuline. Wanneer er dan toch meer insuline wordt gegeven kan het dier overlijden.
 • Bij een lage bloedsuikerspiegel. Ook wel hypo genoemd. Zal het lichaam zelf stresshormonen aanmaken. Dieren worden dan nerveus en trillerig. Ook gaat het dier op zoek naar eten.

Hoe stellen we de diagnose?bloedafname bij de kat

De beste methode is door de waarden in het bloed te meten met daarnaast een urine onderzoek. Onze meetapparatuur kan zeer nauwkeurig laten zien hoe het met de bloedsuikerwaarden gesteld is bij de hond en kat. De norm van het suikergehalte in het bloed van de gezonde kat zit tussen de 4 en 6 mmol/l.

Naast het meten uit het bloed is het soms nodig om ook de urine te controleren op verlies van suikers. Dit omdat tijdens de bloedafname dieren soms onder stress staan. Een bezoek aan de dierenarts is voor veel dieren nu eenmaal niet het meest ontspannende uitje. Stress hormonen laten soms ook een te hoog glucose gehalte in het bloed zien. Dit zou ons heel misschien op het verkeerde been kunnen zetten. Zekerheid voor alles dus.

Behandeling van dieren met suikerziekte.spelende dikke kat

Over het algemeen is suikerziekte goed te behandelen. Helemaal genezen raken van suikerziekte zou fantastisch zijn maar lukt zeker niet altijd. De behandeling bestaat uit het toedienen van insuline. Aangepaste voeding geven. Dit is voor de behandeling van suikerpatiënten van groot belang. En, uiteraard zijn voldoende beweging en het ideale gewicht ook een groot onderdeel van de behandeling. Bovenstaande 3 factoren willen we zo optimaal moglijk op elkaar afstemmen voor het allerbeste resultaat. In sommige gevallen zien we dat met juiste voeding voldoende beweging na langere tijd zelfs gestopt kan worden met het toedienen van insuline.

Insuline toedienen bij hond of kat.insuline katisuline dier

Afhankelijk van het product en de diersoort zal het baasje zelf 1 of 2 maal per dag aan het dier insuline moeten toedienen. Deze insuline zorgt ervoor dat suikers uit de voeding weer goed worden opgenomen in de organen het weefsel en de juiste cellen. Hierdoor worden suikers niet meer vanuit de bloedbaan direct via de blaas afgevoerd naar buiten. Het toedienen van de insuline gaat met injecties. Op gezette tijden wordt dan een injectie met de juiste eenheid insuline toegediend. Onze medewerkers trainen de baasjes in het geven van de injecties. De naaldjes die worden gebruikt zijn ultra dun. Hierdoor is de ervaring dat dieren het toedienen van de injecties erg goed toelaten. Belangrijk om te weten is dat het geven van insuline elke dag en altijd op dezelfde tijdstippen moet gebeuren. Ook tijdens vakanties of weekenden. Ons advies is dan ook om ervoor te zorgen dat er altijd iemand anders in de buurt is die deze taak kan overnemen.

Conclusie

Al met al is suikerziekte bij de kat goed te behandelen maar voorkomen is altijd beter. Houdt uw kat daarom op het juiste lichaamsgewicht en probeer uw kat te laten bewegen als deze niet buitenkomt. De behandeling van de suikerziekte is goed mogelijk maar heeft wel gevolgen indien u zelf niet kunt behandelen (vakantie) en het heeft ook financiële gevolgen omdat het een levenslange behandeling kan zijn. De meeste huisdierverzekeringen dekken overigens deze kosten