Urine onderzoek bij de kat.

Urine onderzoek bij de kat:

Regelmatig is het noodzakelijk dat wij de urine van de kat controleren. Belangrijkste reden hiervoor is dat de kat wordt verdacht van blaasproblemen. Denk hierbij aan katten die naast de bak plassen of katten die heel erg vaak naar de bak gaan. Of… in het ergste geval, katten die niet lijken te kunnen plassen. Maar uiteraard kan ook nierfalen of suikerziekte mede bevestigd worden door urine onderzoek.

Urine wordt over het algemeen onderzocht op:

urine onderzoek kat

Urine onderzoek met strip

  1. De algemene samenstelling van de urine, gemeten door een strip.
  2. De aanwezigheid van kristallen, na afdraaien onderzocht onder de microscoop.
  3. De concentratie van de urine, gemeten door refractometer.
  4. Bacteriën d.m.v. een urinekweek

Urine moet zo schoon en vers mogelijk aangeleverd worden. Bij onze kliniek kan hiervoor “Katkor” worden opgehaald. Een zeer handig hulpmiddel voor het opvangen van urine.

Wanneer het niet mogelijk is om urine thuis op te vangen kan ervoor gekozen worden om wat urine te verkrijgen via een blaaspunctie. De dierenarts zal door de huid met e

blaasgruis-kat

Kristallen gezien met microscoop

en naaldje de blaas aanprikken en wat (steriele) urine met een spuitje opzuigen. Hiervoor zal er wel wat urine in de blaas moeten zitten. Over het algemeen gebeuren deze blaaspuncties onder echobegeleiding en zijn pijnloos

voor de kat.

Wanneer de kat in de kliniek aankomt met een lege blaas kan ervoor gekozen worden de kat even een paar uur op te nemen in de kliniek. Natte voeding, wat infuusvloeistof en een kattenbak met katkor zal dan gegeven worden. Voor de kosten van urineonderzoek kijkt u op onze pagina tarieven.

referactometer

Concentratie urine gemeten met refractometer

katkor-e1458636614588

Urine opvangen met katkor

urinekweek

Bacteriologisch onderzoek d.m.v. kweek

Bewaren