Vuurwerk en de kat

Vuurwerkangst en katten…

vuurwerk angst bij de katIeder jaar weer een terugkerende zorg, hoe begeleiden we de kat zo goed mogelijk door die vuurwerkfase heen… We maken ons uiteindelijk toch allemaal dezelfde zorgen. Loopt de kat niet per ongeluk buiten terwijl er flink geknald wordt. Voor je het weet rent de kat onder een auto, duikt een vreemde schuur in of belandt in een sloot. Het zijn allemaal “worst case scenario’s” die we absoluut niet mee willen maken vanwege de angst voor vuurwerk bij de kat. Hoogste tijd om actief aan de slag te gaan met de vuurwerkangst van de kat.

Wat kunnen we thuis zelf al doen tegen vuurwerkangst:

 • Zorg er in ieder geval voor dat de kat gechipt is en dat dit chipnummer daadwerkelijk staat geregistreerd bij een erkende databank. Om zeker te weten dat de kat bij een databank geregistreerd staat voert men het chipnummer in bij: Chipnummer.nl
 • Het chipnummer kan men gratis af laten lezen in onze locaties te Hillegom, Hoofddorp of Nieuw-Vennep.
 • Laat de kat op de laatste dag van het jaar niet naar buiten gaan.
 • Zorg voor een rustige schuilplaats. Een doos met een dekentje in een rustige kamer. Licht aan, muziekje erbij en gordijnen dicht.
 • Vergeet niet een kattenbak te plaatsen wanneer u de kat in een aparte ruimte plaatst.
 • Zorg voor water en voer.
 • CatNip speeltjes of een zakje CatNip kruid zorgt voor geruststelling.
 • Dwing de kat nergens toe. Laat hem of haar rustig zijn gang gaan. Proberen te troosten of uitzonderlijk veel aandacht geven kan averechts werken.

Wat kunnen wij betekenen voor de kat met vuurwerkangst:

Voor extreem angstige katten is het mogelijk om medicatie te geven. Deze producten dragen bij aan angstvermindering. Doordat angst vermindert blijft meer ruimte open voor prettiger ervaringen. Hierdoor wordt het mogelijk de kat op meer prettiger manieren kennis te laten maken met bijvoorbeeld harde geluiden. Ook voeding kan een verschil maken.

Begin op tijd met de inzet van hulpmiddelen tegen vuurwerkangst:

 • Feliway Verdamper. Door de verspreiding van feromonen zal de kat zich sneller op zijn of haar gemak voelen. Maak in de maand voor de jaarwisseling al gebruik van deze verdamper voor het beste resultaat.
 • Voeding als Calm Diet van Royal Canin bevat een peptide of speciaal melkeiwit. Dit is een stof die vrijkomt in de moedermelk bij zogende kittens. Het zorgt een comfortabel en rustig gevoel. Door zo’n 6 tot 4 weken voor de jaarwisseling met deze voeding te beginnen wordt de kans op een ontspannen kat rond de jaarwisseling vergroot.
 • Zylkène. Dit voedingssupplement heeft dezelfde uitwerking als de stof L-tryptofaan welke ook in het Calm Diet van Royal Canin zit. Tijdig beginnen geeft een goed resultaat. Zylkène wordt gegeven door de voeding.

Geen slaap of verdovingsmiddelen.

In vroeger jaren werden wel medicijnen toegeschreven dier ervoor zorgden dat het dier eigenlijk helemaal niet meer bewoog. Lekker rustig voor de eigenaren die er dan van overtuigd waren dat het dier de hele jaarwisseling in een soort slaapmodus doorstond. Niets is minder waar! De medicijnen legden wél de spieren slap waardoor bewegen onmogelijk werd maar…. De hersenactiviteit was nog volop aanwezig! En zo werd het probleem ieder jaar groter en groter. Want zeg nou zelf… doodsbang zijn en niet kunnen vluchten omdat je lichaam verlamd is…zo wil niemand toch het nieuwe jaar in!

Wij staan klaar met het juiste advies en product.

Wanneer er onduidelijkheden zijn over alles wat betrekking heeft met vuurwerkangst, neem dan even contact op met onze kliniek. Ons team staat graag voor u klaar met het juiste advies en het goede product. Vanaf hier wensen wij alle dieren en hun baasje dan ook alvast een fantastische jaarwisseling toe.