Huisdier mee naar het buitenland, bereid u goed voor.

Huisdier mee naar het buitenland.

Wanneer het huisdier mee naar het buitenland gaat is dit natuurlijk ontzettend fijn en leuk! Toch is het meenemen naar het buitenland voor huisdieren niet zonder risico. In het buitenland bestaan nu eenmaal dierziekten die Nederland niet of niet vaak voorkomen. Hieronder een aantal ziekten waar het dier mee te maken kan krijgen in het buitenland. En… wat u er aan kunt doen de risico’s zo klein mogelijk te houden. Voorkomen is beter dan genezen. Wij raden dan ook aan om u zo goed mogelijk te laten informeren in onze kliniek. Van het bestrijden van parasieten (voor, tijdens en na uw vertrek) tot aan de nodige vaccinaties en alles wat daar tussen zit. Maak gebruik van onze vakantiechecks om voor de allerbeste voorbereidingen.

Babesia of tekenkoorts

Babesiose is een ziekte die wordt overgebracht door teken. Bij katten komt dit in Europa niet voor. De hond wordt besmet zodra de teek teken babesiosesvloeistof in de huid brengt om zich vast te zetten in de huid. Onze huishond kan deze ziekte ontwikkelen nadat de teek zo’n 2 tot drie dagen in de huid bloed heeft gezogen. Pas na tien of twintig dagen laten ziekteverschijnselen zich zien. Het begint vaak met vage klachten. De hond is wat sloom, eet minder en heeft regelmatig koorts. Verder in het ziekteproces ontstaat bloedarmoede, geelzucht en rood/bruin verkleurde urine. Gelukkig is het mogelijk om onze huishonden tegen de ziekte Babesiose te behandelen. Wanneer dit niet gebeurd kan Babesiose een dodelijke afloop hebben. Babesiose komt tegenwoordig helaas steeds vaker in Nederland zelf voor. Wij adviseren om de hond dagelijks op teken te controleren én ze goed te beschermen tegen teken met de juiste producten.

Ehrlichiosebruine hondenteek

Ook deze ziekte, eigenlijk een kleine parasiet, wordt overgebracht door teken. Deze bruine honden teek komt voornamelijk voor in Zuid-Europa, Caribisch gebied, Amerika, Azië en Afrika. Toch is deze teek de laatste jaren ook aangetroffen op Terschelling (2010) en in Drenthe (2011). Vijf tot 20 dagen na besmetting kan koorts, sloomheid, verminderde eetllust, braken, vergrote lymfeknopen en bloedarmoede worden gezien. De ziekte kan chronisch worden en zal zich periodiek openbaren. Naast bovengenoemde verschijnselen kunnen dan ook; vermagering, darmproblemen, gewrichtsproblemen en neusbloedingen gezien worden. De ziekte kan worden behandelt. Het meest succesvol in de beginfase. De chronische fase is veel hardnekkiger. Terugval na behandelingen zijn mogelijk. Ehrlichiose is niet overdraagbaar van dieren op mensen.

Leishmania of Leishmaniose

Deze ziekte wordt overgebracht door de zandvlieg. Zandvliegen zijn hele kleine mugjes van een paar millimeter groot en ze stekzandvliegjeen. De zandvlieg komt in grote delen van de wereld voor. In Nederland zien we hem (nog) niet zo vaak. Voornamelijk honden raken besmet met Leishmania. Bij katten worden nauwelijks symptomen gezien. Ziekteverschijnselen ontstaan minimaal één maand na de infectie. Maar ook járen erna openbaren. Symptomen van Leishmania zijn erg divers. Van lusteloosheid tot bloedarmoede of huidveranderingen. Kreupelheid, vermagering en ontstekingen aan en rond  de ogen. Honden kunnen drager zijn maar er zelf geen verschijnselen hebben. Leishmania kan via de hond overgebracht worden op andere dieren en op de mens. Leishmania is een zoönose. Via vechtwonden en bloed-bloed contact. Leishmania is bijna nooit helemaal te genezen.

Hartworm

Larven van de hartworm worden door verschillende muggen overgebracht. Eenmaal in het dier komen deze larven in de lonhartworm cyclusgslagader. De larven blijven hier tot ze volwassen zijn. Wanneer veel wormen in de longslagader aanwezig zijn komen zij in het hart terecht. Er kan jaren overheen gaan voordat de hond symptomen vertoont. Symptomen zijn, hoesten (soms met bloed), vermageren, minder uithoudingsvermogen. Bij zware infecties ontstaat harfalen, leververgroting en vochtophoping in de buik. Dieren kunnen onverwachts overlijden. Voorkom een hartworm besmetting door parasieten bestrijding ! Behandeling tegen hartworm door hem te doden in het lichaam kan wormrestanten achterlaten in bloedvaten. Dit veroorzaakt emboly. Een verstopping in bloedvaten die tot de dood kan leiden. Voorkomen is beter dan genezen! Hartworm komt in alle zuideuropese landen voor!

Longworm

Longworm komt overal voor. Zowel de hond als de kat kan ermee besmet raken. Huisdieren raken besmet met larven van de lnaaktslakjeongworm door ze op te eten. Vanuit de darm reist de longworm door het lichaam en en nestelt zich dan in volwassen vorm in de longslagaders. Alle longwormen leggen eitjes, dit worden weer larfjes. Deze worden opgehoest, doorgeslikt en uitgepoept. Poep van hond en kat wordt opgegeten door slakken. Zij worden gegeten door hond of kat. Maar…ook door vogels, kikkers, muizen of andere kleine dieren. Ook deze dieren worden gegeten door hond of kat. Eén bepaalt soort longworm wordt al direct via de moederhond op de pup overgebracht. Symptomen van longworm zijn hoesten, minder uithoudingsvermogen. Ontwikkelen van longontsteking, bloedstollingsproblemen. Duidelijk longverandering te zien bij nader onderzoek. Ook nu is de algemene deler…Voorkomen is beter dan genezen door tijdig te behandelen tegen wormen en andere parasieten.

Rabiës of Hondsdolheid:

Deze ziekte komt in het buitenland nog regelmatig voor en is levensbedreigend. Niet alleen voor dieren maar ook voor merabies vaccinatiensen. Bovendien is deze ziekte ook nog eens makkelijk overdraagbaar van dier naar mens. Een zogenaamde zoönose. Lees alles over Rabiës of hondsdolheid. En…vaccineer op tijd uw dier voordat u het meeneemt naar het buitenland.