Zoönose of overdraagbare ziekten van dier op mens.

Zoönosen: aandoeningen van dier op mens speeksel als overbrenger ziekten

Dieren kunnen infectieziekten overdragen op mensen. Een klein deel van de infectieziekten van dieren is namelijk besmettelijk voor de mens. Deze overdraagbare ziekten worden zoönosen genoemd.  

Zoönosen zijn ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen, zoals de ziekte van Lyme, de vossenlintworm, spoelwormen of hondsdolheid. Deze ziekten overdraagbare ziekten komen voor bij huisdieren, boerderijdieren, wilde dieren en plaagdieren, zoals muizen en ratten. Speeksel,  bloed, huidschilfers zijn onder andere de overbrengers van een zoönose.

Van dier op mens

Zoönosen kunnen via zowel direct als indirect contact worden overgebracht van dier op mens. Door direct contact met eehand hygienen besmet dier, bijvoorbeeld als je je hond aait of als je kat je krabt, kan je ziek worden. Bij indirect contact moet je denken aan de zandbak of een tuin waar honden en/of katten hebben gepoept. Om indirecte besmetting te voorkomen is het daarom belangrijk om altijd goed je handen te wassen.

RIVM:

In Nederland houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu precies voor iedereen in de gaten welke dieren welke ziekten kunnen overbrengen. Niet alleen vindt u door op deze link te klikken het diersoort maar ook uitgebreide informatie over de ziekte zelf. Hierdoor bent u via deze site alijd op de hoogte over elke zoönose.

Bestrijding van overdraagbare aandoeningen

Onderstaande video van het RIVM laat zien hoe je de overdraagbare ziekten van dier op mens kunt oplopen en welke rol het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft bij de bestrijding van overdraagbare aandoeningen van dier op mens.

(Bron: RIVM en Dierenarts.nl van KNMVD)